MENIU

Consilierul lui Obama, despre Bogdan Aurescu la BBC: „Un interviu grozav. Ucraina este norocoasă să aibă un partener ca România”

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe

Ministrul român de externe - Bogdan Aurescu, felicitat de fostul consilier pe politică externă al președintelui american Barack Obama pentru interviul acordat BBC despre poziția României în relația cu Ucraina, în războiul de la graniță, cu Rusia.

Consilierul fostului președinte american Barack Obama - Michael McFaul spune despre interviul lui Aurescu la BBC: „Un interviu grozav. Ucraina este norocoasă să aibă un partener ca România”.

Într-un tweet, fostul consilier pe politică externă al președintelui Obama, specializat pe Rusia (si ulterior ambasadorul SUA la Moscova), Michael McFaul, a spus, despre interviul ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, la CNN:

“Tocmai am urmărit interviul grozav oferit de ministrul român de externe BogdanAurescu la BBC, la  “Hardtalk”. Întrebări foarte agresive. #Ucraina este norocoasă să aibă un partener atât de puternic în #România””.

Interviurile “Hard talk”, realizate de jurnalistul BBC Stephen Sackur sunt deosebit de prestigioase și sunt recunoscute pentru stilul incisiv și întrebările fără menajamente. Cel mai recent interviu al jurnalistului Stephen Sackur l-a avut ca protagonist pe noul președinte al Cehiei, Petr Pavel.

În cadrul interviului de la BBC, ministrul de Externe român a afirmat că este esențial ca toată lumea să susțină acum Ucraina pentru că “următoarele săptămâni și luni sunt cruciale pentru soarta războiului din Ucraina”.

Întrebat dacă în România se simte o “oboseală” de pe urma războiului, Aurescu a răspuns:  “În ţara mea, nu, dar poate în alte ţări - despre care nu comentez - ar putea exista. Însă, în ceea ce priveşte România, nu cred că este cazul”.

 În privința păcii pe care Ucraina ar trebui să o accepte în războiul cu Rusia, ministrul de Externe a afirmat: 

“Poziţia României a fost foarte clară întotdeauna în această privinţă, iar aceasta este și poziţia la nivelul UE şi al NATO. Iar poziția este următoarea: definiția “păcii” şi a “victoriei” în Ucraina le aparţine ucrainenilor, pentru că ei sunt victimele agresiunii. Dacă ei vor să înceapă negocierile, aceasta iarăși depinde de ei. Dacă ei doresc să definească ce înseamnă “pace” şi ce înseamnă “victorie” în raport cu acest război, asta ține de ei. Nimeni nu trebuie să îi forţeze pe ucraineni să accepte o pace pe care ei nu o vor cu adevărat. Și nimeni nu ar trebui să îi forţeze pe ucraineni să cedeze teritorii care au fost ocupate cu forța şi în mod ilegal de către Rusia. Acesta tine de ordinea de drept internaţional. Nu putem accepta astfel de idei”.

Ministrul de Externe a răspuns și că România a fost printre cele 43 de state care au sesizat, anul trecut, Curtea Penală Internațională pentru crime de război, crime împotriva umanității și genocid comise în Ucraina.

Întrebat dacă cu Putin se poate negocia, Bogdan Aurescu a răspuns: “E o întrebare foarte bună la care numai ucrainenii pot răspunde. Din ce știu, Președintele Zelenski nu este foarte încântat să negocieze cu domnul Putin”.