Congresul SUA, palmă pentru Trump. Nu dă banii pentru zidul de la graniţa cu Mexicul
Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA a votat joi legi pentru încetarea blocajului parţial al administraţiei americane, fără a asigura în acelaşi timp finanţarea zidului de la frontiera cu Mexicul, cerută de preşedintele Donald Trump, informează Reuters.
În prima şedinţă cu majoritate din Partidul Democrat, Camera a alocat fonduri pentru funcţionarea Departamentului pentru Securitate Internă până pe 8 februarie, precum şi a Departamentului de Stat şi a departamentelor comerţului, agriculturii, muncii, trezoreriei şi a altor agenţii federale până pe 30 septembrie, când se încheie anul fiscal curent.
Democrata Nancy Pelosi - aleasă joi preşedintă a Camerei pentru a doua oară, după ce a exercitat funcţia şi în perioada 2007-2011 - a declarat presei, în urma votului: "Nu facem un zid. Asta n-are de-a face cu politica. Are de-a face cu faptul că zidul este o imoralitate între ţări. Este un mod de gândire învechit. Nu e rentabil".
Legile adoptate de congresmeni ar pune capăt blocajului instaurat în administraţia SUA de aproape două săptămâni, o situaţie care a afectat circa 800.000 de angajaţi. Legile trebuie însă să treacă şi de Senat, unde Partidul Republican al lui Trump deţine majoritatea.
Joi, liderul acestei majorităţi, senatorul Mitch McConnell, a indicat că nu sunt şanse de adoptare a textelor respective. "Să nu pierdem timpul. Să nu pornim pe picior greşit, cu democraţii din Cameră folosindu-şi platforma pentru a produce declaraţii politice, în loc de soluţii serioase", a spus el în plenul Senatului.
Cu câteva ore înaintea votului, Casa Albă a comunicat că consilierii preşedintelui Trump îi vor recomanda acestuia să îşi exercite dreptul de veto împotriva legilor, dacă Congresul nu alocă şi fonduri pentru zidul de la frontiera de sud.
Pachetul legislativ adoptat prevede 1,3 miliarde de dolari pentru garduri şi 300 de milioane pentru alte echipamente de securizare a frontierei, inclusiv camere de supraveghere.
După alegerile legislative parţiale din noiembrie anul trecut, democraţii au o majoritate de 235 din totalul 434 de congresmeni în Camera Reprezentanţilor (un loc fiind indecis), iar republicanii ocupă 53 din cele 100 de locuri în Senat.