SCANDAL la nivel înalt la Bruxelles! Comisia Europeană, dată în judecată de Parlamentul European - Care este MOTIVUL
Parlamentul European a anunțat că dă în judecată Comisia Europeană pentru că nu a aplicat condiționarea plății fondurilor europene unor state ce încalcă „statul de drept”, ca Polonia și Ungaria.
„Conflictul” a pornit după ce Comisia Euroepană nu a blocat fondurile europene în cazul unor încălcări ale statului de drept. Regulamentul, care a fost adoptat în decembrie anul trecut, permite UE să suspende plățile din bugetul UE către statele membre în care statul de drept este amenințat. Instrumentul a fost înfiinţat în urma încălcării independenței justiției și a libertății presei în Polonia și Ungaria. Cele două state europene sunt criticate de Bruxelles pentru că încalcă “statul de drept” şi “valorile europene” prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, prin reformele în justiţie sau refuzul de a accepta migranţi.
Comisia Europeană nu l-a folosit până acum, iar Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a recomandat luarea de măsuri legale, prin depunerea la Curtea de Justiție a UE acțiunea împotriva Comisiei Europene pentru neaplicarea Regulamentului privind condiționalitatea.
Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (JURI) s-a pronunţat pe 15 octombrie în favoarea unei acţiuni în justiţie împotriva Comisiei Europene în legătură cu ceea ce consideră că este un eşec în nesancţionarea încălcării legislaţiei de către statele membre ale Uniunii Europene.
Comisia Europeană susţine că nu a declanşat încă mecanismul pentru că aşteaptă un viitor verdict al CJUE privind legalitatea utilizării instrumentului în disputa cu Varşovia şi Budapesta.
“Așa cum s-a cerut în rezoluțiile parlamentare, serviciul nostru juridic a introdus astăzi la Curtea de Justiție o acțiune împotriva Comisiei Europene pentru neaplicarea Regulamentului privind condiționalitatea. Ne așteptăm ca Comisia Europeană să acționeze în mod consecvent și să respecte ceea ce a declarat președintele von der Leyen în timpul ultimei noastre discuții în plen pe această temă. Cuvintele trebuie să se transforme în fapte”, a declarat Sassoli, citat în comunicat.
„După cum o solicitau rezoluţiile parlamentare, serviciul nostru juridic a sesizat astăzi Curtea de Justiţie (...) pentru neaplicarea reglementării privind condiţionalitatea", a mai anunţat David Sassoli.
Comisia Europeană a reacționat ulterior prin vocea purtătorului său de cuvânt, care a transmis că Executivul european „ia act” de decizia luată de Parlamentul European cu privire la regulamentul privind condiționalitatea.
“Reiterăm faptul că Comisia aplică deja regulamentul”, a spus Eric Mamer, exemplificând că au fost redactate orientări pentru aplicarea mecanismului, iar Comisia se pregătește să trimită scrisori statelor membre, acolo unde este cazul, într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.
Reamintim că regimul de condiționalitate, pe baza căruia PE a reclamat CE, face parte din pachetul de măsuri legate de următorul cadru financiar multianual și planul de redresare și permite protejarea bugetului UE atunci când se stabilește că încălcarea principiilor statului de drept într-un stat membru afectează sau riscă să afecteze grav buna gestiune financiară a bugetului UE sau protejarea intereselor financiare ale UE într-un stat membru. Acest acord de condiționare acoperă toate fondurile UE, cadrul financiar multianual 2021-2027 de 1.074,3 miliarde de euro, precum și resursele alocate prin instrumentul de recuperare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro.