Conflict între Muntenegru și Rusia. Se întrevede un embargo?
După ce Donald Trump a semnat recent acordul de aderare a statului Muntenegru la NATO, Rusia a interzis importul de vinuri ale celui mai mare poducător din Muntenegru, iar premierul Dusko Markovic, este de părere că decizia este cauzată de această decizie, nicidecum de problemele sanitare, așa cum au clamat importatorii ruși.
Compania de stat Plantaze a făcut cunoscut că autoritățile ruse au interzis importul producției sale cu începere de miercuri invocând motive sanitare, a căror realitate este contestată de producătorul vinicol.
"Este clar că această decizie se înscrie în contextul aderării la NATO", a declarat premierul Muntenegrului, Dusko Markovic.
Rușii "au pierdut posibilitatea de a consuma cele mai bune vinuri" din cauza politicii "iresponsabile" a guvernului lor, a adăugat el.
Parlamentul de la Podgorica urmează să aprobe vineri aderarea acestei țări din fosta Iugoslavie comunistă la Alianța Nord-Atlantică, efectivă peste câteva luni.
Rusia, care nu privește cu ochi buni înaintarea NATO în fosta sa zonă de influență, a calificat această decizie ca "profund greșită".
Viitoarea aderare divizează această mică țară cu 620.000 de locuitori, unde opoziția prorusă dorește organizarea unui referendum asupra chestiunii respective. În 2015, au izbucnit violente manifestații pentru a contesta această decizie a fostului prim-ministru Milo Djukanovic.
Directorul Plantaze, Milan Milutinovic, a afirmat că 20% din exporturile companiei mergeau în mod obișnuit spre Rusia, un total de aproape 10 milioane de sticle pentru ultimii cinci ani.
"Exportăm spre 42 de țări ale lumii, dintre care unele au un control de calitate strict și nu am avut niciodată astfel de probleme", a spus el.
Aderarea Muntenegrului la NATO va întări prezența Alianței în Peninsula Balcanică, în timp ce Grecia, Croația, Bulgaria și Albania sunt deja membre, anunță Agerpres.