MENIU

Condițiile plafonării se schimbă din nou! Greșeli în OUG de compensare a facturilor - Pe cine au uitat guvernanții

Condițiile plafonării se schimbă din nou! Greșeli în OUG de compensare a facturilor - Pe cine au uitat guvernanții

Guvernanții schimbă legea care vizează schema de ajutor pentru facturi la doar două săptămâni de când a fost introdusă. Asta după ce inclusiv ANRE a semnalat că e scrisă greșit. Ba mai mult, măsurile nu vin în ajutorul tuturor. Sunt români care nu vor beneficia de plafonare. 

La doar doua saptămâni dupa intrarea in vigoare a Ordonanței date pentru compensarea facturilor și plafonarea prețurilor la energie, Guvernul pregătește o nouă OUG. Decizia a fost luată dupa ce mai multe părți , din piața de energie, au atras atentia ca a fost scrisa gresit, inclusiv ANRE.

Potrivit textului inițial al OUG, care se află încă în vigoare, anumiti consumatori nu ar fi beneficait de plafonare, din cauza unei erori de exprimare. Este vorba de persoane noncasnice care aveau panouri solare pe cladiri. 

Mai mult, și furnizorii au reclamat neclaritati în textul OUG dată de Executiv care nu le permit aplicarea corecta a compensării. 

La noua OUG autoritatile par sa sugereze ca nu ar exista suficiente rezerve de gaze naturale la preț reglementat pentru perioada următoare, ba chiar ar putea exista anumite probleme cu rezervele de gaze chiar pentru următoarea iarnă, potrivit Realitatea PLUS.

OUG care a intrat în vigoare în urmă cu două săptămâni, pe a introdus schemele de ajutor pentru populație. Potrivit noii legi, furnizorii trebuie să calculeze și prețul din factură în funcție de costul de achiziție, mai exact prețul cu care cumpără energie de pe piață când nu au în stocuri rezerve suficiente pentru distribuirea către clienți.

Furnizorii trebuie să calculeze în fiecare lună acest cost de achiziție, ceea ce ar putea duce la o creștere continuă a facturilor plătite de români. Și asta pentru că prețul energiei de pe piață crește de la o lună la alta.

Nici cei care au contracte cu preț fix incheiate cu furnizorii nu se știe dacă vor plăti aceleași sume, pentru că OUG nu specifică acest lucru. Însă, potrivit unor surse din Ministerul Energiei, citate de Realitatea PLUS, furnizorii ar trebui să țină cont în continuare de contractele cu preț fix încheiate cu clienții, chiar dacă nu este precizat acest aspect în OUG de compensare a facturilor.

Potrivit OUG, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prețul final facturat de furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;

b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh și 300 KWh inclusiv;

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.