Condimentul pe care trebuie să îl pui în orice mâncare: Efectele lui terapeutice sunt uimitoare
Originar din India şi Sri Lanka, cardamomul este considerat unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran şi vanilie.
Îşi datorează aroma deosebită, dulceag-picantă, unui ulei eteric, compus din peste 120 de substanţe. Cardamomul este foarte folosit în medicina ayurvedică, fiind eficient în tratarea ulcerelor bucale, a problemelor digestive, chiar şi a depresiei. Merită să aruncaţi un praf de cardamom în oala cu bucate, nu doar pentru aroma sa, dar şi pentru a vă păstra sănătatea.
Iată câteva recomandări:
Digestie - Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe probleme digestive. Folosiţi-l pentru a combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Detoxifiere - Consumat regulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.
Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces şi combătând infecţiile.
Depresie - Calităţile de antidepresiv ale cardamomului nu au fost încă studiate, dar medicina ayurvedică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.
Halenă - Pentru că are o acţiune antibiotică împotriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.
Intoxicaţii - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.
Răceală - Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.
Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.
Hipertensiune - Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce semnificativ tensiunea arterială.
Previne formarea cheagurilor de sânge - Cardamomul împiedică agregarea plachetară, prevenind astfel formarea periculoaselor cheaguri de sânge şi a blocajelor arteriale.
Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonutrienţii şi uleiurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, eliminând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.
Antibacterian - Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.
Antiinflamator - La fel ca ghimbirul şi curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.
Sughiţ - Cardamomul este un anti-spasmodic care vă ajută să scăpaţi repede de sughiţ. Mestecaţi 2-3 seminţe de cardamom.
Afrodisiac - Medicina populară indiană foloseşte cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.
Doza uzuală de cardamom este de 1,5 g pe zi.
Ceaiul de cardamom se prepară astfel: o linguriţă de seminţe de cardamom proaspăt zdrobit se infuzează într-o cană de apă clocotită timp de 10-15 minute.
Sursa: formula-as.ro