MENIU

Condamnată pentru că a „vândut” locuri de muncă fictive la spitalul din Galați. Cât cerea pentru un post de asistent medical

În ciuda faptului că a fost găsită vinovată pentru trafic de influență, o femeie în vârstă de 53 de ani nu va ajunge după gratii. Motivul pentru aceasta este faptul că nu mai dispunea de resurse financiare pentru a-și îngriji soțul bolnav. Astfel, ea a recurs la solicitarea unor sume de bani de la vecini și foști colegi, susținând că îi poate ajuta să obțină un loc de muncă în cadrul unui spital.  

Pe data de 14 martie, Curtea de Apel Galați a emis o hotărâre definitivă prin care a condamnat-o pe Ioana Iacob, o femeie din Galați, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu suspendarea executării, sub supraveghere, pentru trafic de influență. În plus, instanța a decis confiscarea sumei de 12.500 de euro, bani pe care aceasta îi primise pentru a facilita angajarea a trei persoane în sistemul sanitar.

„Din actele depuse la dosar rezultă că inculpata este angajată în prezent la un cabinet medical stomatologic privat și se ocupă de îngrijirea soțului ei în vârstă de 75 de ani, care are probleme grave de sănătate”, își începe motivarea instanța.

Conform deciziei judecătorilor, femeia în cauză, care activează în prezent în cadrul unui cabinet stomatologic privat, constituie un pericol social. Cu toate acestea, magistrații consideră că poate rămâne în libertate, cu condiția să fie supravegheată timp de 4 ani.

„Chiar dacă gravitatea infracțiunilor săvârșite de inculpată este ridicată, având în vedere că până la momentul faptelor inculpata nu a fost cunoscută cu antecedente penale, iar după această dată nici nu a mai săvârșit alte fapte prevăzute de legea penală, ținând seama și de persoana inculpatei (53 de ani, căsătorită, integrată social și beneficiind de caracterizări favorabile), Curtea consideră că posibilitățile inculpatei de îndreptare sunt ridicate și că aplicarea pedepsei este suficientă astfel încât, chiar fără executarea acesteia, inculpata nu va mai comite alte infracțiuni, fiind însă necesară supravegherea în continuare a conduitei sale pentru o perioadă determinată”, consideră magistrații.

Conform acuzațiilor formulate de către procurori, Ioana Iacob a păcălit mai multe persoane care doreau să participe la concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi de asistent medical, șofer pe ambulanță și infirmieră. Aceasta a pretins că are influență asupra unui medic și a cerut, apoi, între 2.000 și 3.500 de euro de la acești oameni, sub promisiunea că îi va ajuta să obțină un loc de muncă.

„Ca urmare a faptului că soțul său era bolnav, încă din anul 2016, fiind diagnosticat cu diverse boli, și cum aceasta nu avea sursele de venit necesare cheltuielilor, a luat rezoluția infracțională de a obține bani lăsând impresia diferitelor persoane care o contactau, vecini, foști colegi sau cunoștințe dintre ale acestora că, lucrând în cadrul Spitalului de Urgență ”Sf. Apostol Andrei”, are influență pe lângă funcționarii publici din spital, în special medici, și poate interveni pe lângă aceștia în scopul angajării lor în cadrul spitalului”, au stabilit anchetatorii.

În primăvara anului 2018, femeia a reușit să convingă mai multe persoane să-i ofere mii de euro în schimbul angajării la Spitalul de Urgență din Galați sau la Serviciul de Ambulanță. Aceasta a obținut informații despre persoanele interesate să participe la concursurile pentru posturile de infirmieră, șofer și asistent medical, apoi le-a convins că are influență asupra unui medic din spital, care le poate garanta reușita la concurs și angajarea ulterioară.

În perioada decembrie 2016 - mai 2017, o femeie a plătit 4.000 de euro cu promisiunea că va fi angajată ca asistent medical pe secția de Oncologie a Spitalului de Urgență din Galați. Cu toate acestea, persoana respectivă nu a reușit să treacă examenul pentru postul respectiv, iar Ioana Iacob, cea care i-a făcut promisiunea, a promis că îi va returna banii, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Un bărbat, care a şi reclamat-o ulterior, a plătit 2.000 de euro ca să obţină un post de asistent medical, altul care dorea să devină şofer pe ambulanţă, i-a dat 3.000 de euro, iar o femeie care voia să se angajeze ca infirmieră la Spitalul de Urgenţă, printr-un concurs organizat în perioada 14 mai 2018 – 28 iunie 2018, i-a achitat în două tranşe, 3.000 de euro şi apoi 500 de euro.