MENIU

MAE condamnă "operațiunile cibernetice maligne" asupra Microsoft Exchange Server și a campaniei Grupării APT40

Atacuri cibernetice - imagine cu notă sugestivă

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) se alătură demersurilor internaţionale de condamnare a operaţiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server şi a campaniei cibernetice a grupării APT40.

Astfel, potrivit unui comunicat emis presei, MAE își exprimă solidaritatea cu Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și ceilalți parteneri în contextul îngrijorărilor exprimate public cu privire la derularea operațiunilor cibernetice maligne asupra Microsoft Exchange Server, precum și cu privire la campania cibernetică a grupării APT40, acțiuni evaluate ca fiind asociate cu Republica Populară Chineză și care au vizat instituții guvernamentale și industrii cheie la nivel european și internațional.

"Aceste activități cibernetice maligne au fost derulate cu ignorarea cadrului normativ internațional privind comportamentul responsabil statal în spațiul cibernetic așa cum este definit în rapoartele consecutive ale Grupului ONU de Experți Guvernamentali/UNGGE, reafirmate de către Grupul de Lucru ONU cu Participare Deschisă/OEWG și aprobate de către Adunarea Generală a ONU.

România își exprimă îngrijorarea cu privire la orice formă de ostilitate în spațiul cibernetic și comportamentul iresponsabil în spațiul cibernetic. De asemenea, își reafirmă angajamentul ferm și implicarea în sprijinul  consolidării eforturilor la nivel european și internațional pentru a preveni, descuraja și răspunde la astfel de acțiuni destabilizatoare, cu respectarea cadrului internațional de comportament responsabil statal adoptat la nivelul ONU, bazat pe dreptul internațional", se arată în comunicatul MAE.

Promovarea și protejarea unui spațiu cibernetic global, deschis, liber, stabil și sigur, precum și protecția proprietății intelectuale reprezintă un obiectiv principal în susținerea dezvoltării economice, a societății și a securității la nivel internațional, cu respectarea valorilor democratice și a ordinii bazate pe reguli, mai arată sursa citată.