MENIU

Concesiile cerute de Londra de la Bruxelles lovesc interesele românilor. Ce spune Comisia UE

<p>David Cameron</p>

Comisia Europeană a calificat marți anumite cereri formulate de Marea Britanie privind reforma blocului comunitar ca 'foarte problematice', cu referire în primul rând la ''discriminarea directă între cetățenii UE' implicată de limitarea accesului la ajutoare sociale al imigranților europeni, transmit Reuters și AFP, notează Agerpres. O astfel de reformă, inacceptabilă în actualul cadru comunitar, ar afecta interesele românilor plecați la muncă în Marea Britanie.  

'La prima vedere, există un număr de elemente care par fezabile, cum ar fi găsirea unor căi de a întări rolul parlamentelor naționale, unele subiecte care sunt dificile, precum relațiile dintre țările din zona euro și cele din afara ei, și unele lucruri care sunt foarte problematice pentru că ating libertățile fundamentale ale pieței interne', a declarat purtătoarea de cuvânt Margaritis Schinas într-o conferință de presă, într-o primă reacție a Bruxellesului la scrisoarea premierului britanic David Cameron cuprinzând principalele obiective ale Londrei privind reforma blocului comunitar.

'Discriminarea directă între cetățenii UE se încadrează în mod evident în această ultimă categorie', a menționat purtătoarea de cuvânt.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat marți, pe Twitter, primirea scrisorii ce cuprinde lista cererilor britanice de reformare a Uniunii Europene, indicând că 'negocierile (...) pot începe acum'.

Tusk a mai precizat că va lansa săptămâna viitoare o rundă de 'consultări bilaterale' cu celelalte 27 de state comunitare și cu Parlamentul European.

În discursul său, Cameron a declarat că Marea Britanie are nevoie de un control mai strict asupra imigrației din țări din cadrul UE. El a spus totodată că dreptul la libertatea de circulație a forței de muncă nu ar trebui să se aplice noilor state ale UE până când economiile lor nu se vor apropia mai mult de economia Regatului Unit.

"Câștigăm de pe urma apartenenței la UE, dar și oferim multe lucruri. Și credem cu tărie că, dacă un stat membru important are îngrijorări majore, îngrijorări pe care le-a exprimat într-un mod echilibrat și constructiv de mai mulți ani, atunci are dreptul să se aștepte ca aceste îngrijorări să fie rezolvate", a spus premierul britanic.

Cameron a promis că va organiza până la sfârșitul lui 2017 referendumul privind apartenența Marii Britanii la Uniunea Europeană.

În legătură cu referendumul, el a spus că, dacă Marea Britanie va vota pentru ieșirea din UE, atunci o va face. "Nu va mai exista o altă renegociere sau un alt referendum. Prin urmare, le spun omologilor mei europeni cu care negociez: aceasta este singura noastră șansă de a face lucrurile cum trebuie — pentru Marea Britanie și pentru întreaga Uniune Europeană", a atras atenția premierul britanic.