Comunicat: AEDE, apel către ministrul Sănătății, în scandalul gropii de gunoi Glina
Asociația Europenă pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) lansează un apel către ministrul Sănătății pe tema efectelor gropii de gunoi Glina asupra localnicilor.
Un comunicat al Asociației Europene pentru Dezvoltare Ecodurabilă (AEDE) atrage atenția asupra efectelor pe care groapa de gunoi Glina le are asupra sănătății localnicilor.
”Doamnă Ministru al Sănătății, sunteți mândră de victimele făcute în rândul populației de lângă groapa de gunoi Glina de către angajatul dumneavoastră Dănuț Crăciun, Directorul Executiv al DSP Ilfov?
Pentru a vă convinge de cele afirmate mai jos, doamnă Ministru al Sănătății, trebuie să o luați de mână în mod simbolic pe doamna Ministru al Mediului și să faceți o vizită de lucru de maxim jumătate de oră în Popești-Leordeni și în comuna Glina de la marginea Bucureștiului, unde veți vedea un munte de gunoi nociv de peste 100 de metri înălțime, poziționat chiar lângă casele oamenilor, la o distanță de 70 de metri de acestea, și veți fi întâmpinate de oamenii locului care trăiesc drama vieții lor printre gunoaie, mizerie și miros, având ocazia să faceți propria evaluare a unei comunități paralizate de corupția și interesele meschine ale funcționatrilor din ministerele și agențiile sănătății si ale mediului pe care le conduceți.
Aveți ocazia în acest fel să nu vă mai lăsați duse în eroare de angajați din ministere și de funcționarii publici corupți și aici putem vorbi de Dănuț Crăciun, Directorul Executiv al DSP Ilfov, și funcționarii aflați în subordinea acestuia, Crenguța Dumitru, Director Executiv Adjunct Sănătate Publică , Dr. Simona Lăcătușu, Șef Departament Supraveghere și Sănătate Publică, Sianu Daniel, Inspector Șef sau de Directorul Executiv al APM Ilfov, dl. Alin Romeo Ciprian Stanciu și unii funcționari din subordinea acestuia, dna Ing. Simona Crețu, Șef Serviciu Avize, Acorduri, Autorizații, dna Alina Posteiu, Ecolog la APM Ilfov, care au plănuit o întreagă caracatiță de avize și documente cu scopul de a încălca legislația în vigoare, în vederea reautorizării periculoasei gropi de gunoi de la Glina care pune zilnic în pericol sute de vieți nevinovate.
Vă rugăm să rețineți că, în conformitate cu prevederile legale și cu Ordinul nr. 119/2014, distanța minimă de protecție sanitară între depozite de deșeuri și zonele de locuit este de 1000 de metri iar groapa de gunoi de la Glina nu respectă prevederile legii referitoare la distanța minimă de protecție sanitară, având în vedere că primele locuințe se află la o distanță de circa 70 de metri de aceasta.
În cadrul procedurii de reautorizare, APM Ilfov, prin directorul executiv Alin Romeo Ciprian Stanciu, a cerut punctul de vedere al DSP Ilfov, reprezentată de Dănuț Crăciun, iar în urma acestor solicitări DSP Ilfov a emis două adrese prin care, principala autoritate din județul Ilfov, cu atribuții în protejarea sănătății populației a acordat un răspuns favorabil în emiterea autorizației pentru groapa de gunoi Glina, în pofida faptului că a constatat încălcarea dispozițiilor legale imperative privind distanța minimă de protecție sanitară, mai mult, încercând acoperirea acestora.
Celălalt pilon al reautorizării gropii de gunoi Glina, directorul executiv al APM Ilfov, preia adresele emise de Dănuț Crăciun de la DSP Ilfov, în care se specifică faptul că nu sunt respectate prevederile legale privind distanța minimă și le acceptă ca fiind favorabile procesului reautorizării, publicând pe siteul APM Ilfov draftul de autorizare a periculoasei gropi de gunoi Glina.
Toate aceste demersuri făcute de cei doi directori ai APM Ilfov și ai DSP Ilfov, privind autorizarea gropii de gunoi Glina, au fost făcute fără nici cea mai mică verificare, una minimă, esențială, a societății ECOREC SA, care gestionează groapa de gunoi Glina, aceasta fiind atât la data reautorizării cât și în prezent o societate fantomă, fără administrator, fără responsabil legal, fără situații financiare depuse. Ce i-a determinat pe acești doi directori să nu facă aceste minime verificări și să realizeze un proces complex de autorizare a unui obiectiv atât de periculos cum este groapa de gunoi Glina, gestionat de o societate fantomă?
Aceasta este esența infracțiunii, premeditată și făcută cu bună știință, autorii fiind conștienți de pericolul public crescut al acestui act, cât și de consecințele acțiunii lor asupra sănătății populației, infracțiunea fiind agravată de interesul personal urmărit în această autorizare.
Plecând de la ideea că pe lângă funcționarii publici corupți sunt numeroși alți funcționari onești, care își respectă profesia și demnitatea, nedorind să fie atrași în ilegalități, A.E.D.E. a lansat o campanie pentru strângerea de informații de la cetățeni și funcționari publici cinstiți, aferente nelegiuirilor comise la groapa de gunoi Glina, în conformitate cu legea nr. 571/2004 modificată, privind avertizorii de integritate.
Valurile de informații pe care le primim zilnic de la avertizorii de integritate ne uimesc și ne fac să realizăm adevărata amploare a fenomenului de corupție, iar specialiștii noștri din domeniul juridic identifică foarte des în aceste informații sute de probe care au însoțit și însoțesc plângerile penale împotriva celor vinovați.
Ceea ce este incredibil în acest caz este faptul că Directorul Executiv al DSP Ilvov, Dănuț Crăciun și Directorul APM Ilfov, Alin Romeo Ciprian Stanciu nu vor să își asume culpa, conform informațiilor venite de la avertizorii noștri de integritate, și încearcă să o transfere asupra șefilor ierarhici superiori care ar fi făcut așa zise “presiuni” asupra lor pentru a-i determina să semneze documentele care încalcă legea. Era de așteptat tot conform avertizorilor nostri de integritate, că acești doi domni au un caracter necinstit, iresponsabil și capabil de a-și ataca până și cei mai apropiați colegi.
Aducem în atenția opiniei publice și ale celor două doamne ministru avalanșa de articole de presă și reportaje TV apărute în ultimul timp în spațiul public, plecate de la disperarea comunităților locale din Glina și Popești-Leordeni, sufocate de gunoaiele de la groapa de gunoi Glina dar și de mizeriile autorităților și funcționarilor publici corupți, care, fiind angajați la instituții de stat cu rol de apărare a sănătății publice și protecție a mediului, și-au transformat menirea devenind cei mai aprigi atentatori la siguranța sănătății populației din jurul periculoasei gropi de gunoi Glina.
Localnic “Urmează bolile pe capul nostru, bolile pe capitală, peste tot…
Localnic “Acuma mulțumim lui Dumnezeu, că au facut chestia asta, de i-au stopat, deci i-au mai speriat, dar unde să mai aduci, unde să mai aduci gunoiul… i-a uitați d-voastră câta muntele… e posibil așa ceva? Munte, munte!!
Reporter: Mizeria aproape că le bate în geam și nu există zi de la Dumnezeu în care bieții oameni să nu tragă în piept aerul extrem de toxic.
Localnic: Dacă vă duceți la două familii găsiți unul bolnav de cancer, diferite forme de cancer, Localnic: Să nu ne îmbolnăvească copii sau nepoții, să închidem școlile și gradinițele pentru că nu îi interesează, banul primează acuma!
Doamnă Ministru al Sănătății, doamnă Ministru al Mediului, aveți fotografiile celor din comunitățile distruse din jurul periculoasei gropi de gunoi de la Glina și dialogurile acestora. Verificați și decideți în consecință, în funcție de expertiza personală, de responsabilitate și conștiință.
Asociația A.E.D.E este o asociație apolitică, ce are ca scop implicarea în promovarea și apărarea intereselor cetăţenilor în vederea creşterii calității vieţii conform standardelor europene și al asigurării unui mediu de viață sănătos, promovarea proiectelor de interes local și regional, educaţie, sănătate, protecţia mediului, spații verzi și asigurarea treansparenței instituţiilor în fața cetăţeanului.
Asociaţia noastră activează la nivel național și are reprezentanţi în comunele Popeşti Leordeni, Glina și Berceni, unde este amplasată groapa de gunoi Glina. Reprezentanţii asociaţiei din comunele menţionate se asigură că în comunitatea lor sunt respectate drepturile și interesele cetăţenilor”, precizează comunicatul semnat de Adrian MARDALE, vicepreședintele AEDE.