Compromis în UE: Embargoul asupra petrolului din Rusia va exclude livrările prin conducte
Statele Uniunii Europene se îndreaptă spre un acord asupra unui embargo petrolier limitat impus Rusiei, astfel încât să excludă livările care se fac prin conducte. Un astfel de compromis este menit să atragă și votul țărilor ţările membre care nu au ieşire la mare şi care au respins ideea unui embargou total, afirmă oficiali europeni. Pe de altă parte, menținerea livrărilor prin conducte înseamnă că o mare parte a petrolului brut din Rusia va continua să alimenteze vestul continentului.
Un acord ar putea fi obţinut la reuniunea la nivel de ambasadori pe care statele UE o vor avea duminică la Bruxelles, la timp astfel încât liderii europeni să poată anunţa înţelegerea la summitul lor din 30-31 mai, au indicat oficiali europeni, citați de Reuters.
Unul dintre cei citați de agenția a precizat că este vorba de o scutire temporară, "astfel încât să poată fi organizată o soluţie de înlocuire''.
Decizia are legătură cu faptul că Ungaria a refuzat să semneze embargoul în formula propusă la începutul lunii mai de Comisia Europeană, iar alte state membre au avut rezerve, ceea ce a împiedicat adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni europene împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei.
Guvernul de la Budapesta a atras atenţia că țara, neavând ieşire la mare, nu are alternative de înlocuire a petrolului pe care-l importă din Rusia prin conducte.
Pe de altă parte, menținerea livrărilor de petrol brut prin conducte, în special prin terminalul "Drujba", ar însemna că zilnic circa un milion de barili vor ajunge la rafinăriile din Germania, Slovacia, Cehia și Ungaria.