MENIU

Comparatoare de prețuri pentru energie electrică și gaze și pe site-ul Consiliului Concurenței

​​Consiliul Concurenței anunță că pe pagina de web a instituției sunt disponibile comparatoarele de prețuri pentru energie electrică și gaze.

 

Comparatoarele de tarife pentru ofertele furnizorilor de gaze naturale și energie electrică sunt acum disponibile și pe pagina web a autorității de concurență, www.consiliulconcurentei.ro. În contextul liberalizării pieței de energie electrică, comparatorul de tarife realizat de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a fost accesat de mulți consumatori casnici pentru a analiza ofertele furnizorilor, ceea ce a dus la o îngreunare a funcționării acestuia.

Astfel, Consiliul Concurenței și ANRE au decis ca cele două platforme pentru compararea ofertelor (gaze naturale și energie electrică) să poată fi accesate și de pe site-ul autorității de concurență, datele și informațiile din aplicație fiind furnizate de ANRE.

Comparatorul de prețuri pentru energia electrică este disponibil accesând acest link: http://www.consiliulconcurentei.ro/anre-comparator-energie-electrica/

Comparatorul de prețuri pentru gaze naturale este disponibil accesând acest link: http://www.consiliulconcurentei.ro/anre-comparator-gaze-naturale/

Liberalizarea pieței de energie electrică a intrat în vigoare la începutul acestui an. Românii își pot schimba furnizorul de electricitate în funcție de preferințe și de cele mai mici costuri.

Clienţii casnici care nu au schimbat contractul pentru energia electrică vor beneficia de cel mai bun preţ din oferta concurenţială a furnizorilor lor şi vor putea opta pentru o nouă ofertă în cadrul unui proces de contractare mult simplificat.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a aprobat, astăzi, un ordin în acest sens. A fost stabilit, de asemenea, un nou termen până la care clienţii au obigaţia de a semna un nou contract - 30 iunie. Până atunci, toţi cei patru furnizori care au deţinut clienţi în piaţa reglementată s-au angajat să ofere cel mai bun preţ din piaţă, a explicat vicepreşedintele Autorităţii, Zoltan Nagy.

„Până la 30 iunie, furnizorii au posibilitatea să acorde un discount între preţul de serviciu universal care se aplică de la 1 ianuarie şi preţul din cea mai bun ofertă alor din piaţa concurenţială. Am simplificat şi procedura de contractare. Cu fiecare factură vor primi un formular, formular în care pot fi mai multe de oferte, oferte concurenţiale sau preţuri de serviciu universal şi dacă bifează oferta care îi convine, semnează acest formular şi timite înapoi furnizorului prin poştă sau prin e-mail sau chiar personal, în centrele de relaţii cu clienţii, deja se consideră contractul semnat. Nu mai ete nevoie de alt demers”, a declarat Zoltan Nagy, potrivit RADOR.

Comparatoarele de tarife sunt aplicații prin intermediul cărora consumatorii pot analiza ofertele furnizorilor de gaze naturale și energie electrică și pot accesa, în mod direct şi centralizat, informaţii privind ofertele furnizorilor, documentele necesare încheierii contractelor, modalitatea de transmitere către furnizori a documentelor.

Utilizatorii pot face simulări privind valoarea facturii, prin introducerea datelor referitoare la consumul lunar şi la preţul de furnizare din contractul actual, putând, astfel, compara ofertele pentru a o alege pe cea care corespunde cel mai bine nevoilor lor, mai transmite Consiliul Concurenței.