Companiile aeriene cer TESTAREA pentru COVID-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor înaintea curselor internaţionale
Transportatorii aerieni globali vor testarea pentru Covid-19, pe aeroporturi, a tuturor pasagerilor curselor internaţionale, pentru înlocuirea carantinei impuse până în prezent.
Este vorba despre peste 20 de companii aeriene la nivel global care au cerut marţi Comisiei Europene să introducă testarea pentru COVID-19 înainte de plecare pentru toate cursele internaţionale, înlocuind astfel carantina şi alte restricţii din cauza cărora a scăzut semnificativ numărul călătoriilor. Comisia Europeană de Turism alături de alte 20 de companii și asociații aeriene au cerut Ursulei von der Leyen să introducă testarea pasagerilor la sosirea lor în Europa, în locul carantinării lor, pentru a salva locurile de muncă a peste 27 de milioane de persoane din acest sector
Companiile aeriene, afectate grav de pandemie, presează guvernele să adopte soluţii alternative la restricţiile generalizate asupra călătoriilor, care împiedică încă redresarea traficului şi care sunt înăsprite în prezent în Europa pe fondul revenirii la creştere a îmbolnăvirilor.
Asociaţia Internaţională de Transportat Aerian (IATA) a anunțat că „teste antigen rapide şi accesibile, care pot fi administrate de personalul non-medical, ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni” şi ar trebui introduse conform standardelor în vigoare pe plan global, potrivit directorului general al IATA, Alexandre de Juniac, citat de Agerpres.
„Nu vedem nicio soluţie alternativă care ar fi mai eficientă sau mai puţin solicitantă", a spus de Juniac într-o conferință online.
Odată cu disponibilitatea testelor rapide cu antigen la preţuri mici, chiar de 7 dolari, operatorii aerieni vor presa pentru ca folosirea lor să fie susţinută de Organizaţia Aviaţiei Civile (ICAO), agenţia ONU care supraveghează reglementările aviaţiei la nivel global.
IATA consideră că producţia acestor teste poate să fie mărită la milioane de unităţi pe zi, iar testele să fie distribuite între sfârşitul lunii octombrie şi sfârşitul anului, ”contribuind la salvarea parţială a sezonului de iarnă”, a mai declarat de Juniac.
IATA avertiza recent că 2020 „ar putea fi cel mai rău an din istoria aviaţiei", iar companiile aeriene ar putea înregistra pierderi de 84,3 miliarde de dolari.
IATA reprezintă aproximativ 290 de companii aeriene din întreaga lume, echivalentul a 82% din traficul aerian mondial.