MENIU

Cine s-a îmbogățit de pe urma companiilor municipale înființate de Firea

Gabriela Firea, obligată de instanță să regândească firmele municipale

La începutul lui 2017, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a venit în fața Consiliului General cu o seamă de propuneri controversate: înființarea a 22 de companii municipale, 20 dintre ele fiind declarate, în noiembrie 2018, nelegale.

S-au înființat atunci companii pentru domenii care erau acoperite de piață sau de direcțiile existente în primărie, iar pretextul creșterii calitătii serviciilor publice și a scăderii prețurilor este contestat de actorii din economia reală.

"Am încercat să înțelegem logica economică a unor astfel de companii și care au fost criteriile de competență pentru care au fost selectați cei care le conduc și dispun de bani publici, dar ne-am lovit de lipsa de transparență, de minciună și neputință.
Înființarea companiilor s-a inițiat, de la început, netransparent - nu au existat studii care să justifice apariția acestor societăți și modul în care s-au făcut ridică suspiciuni nu doar de legalitate, dar și de moralitate", se arată într-un amplu reportaj "România, te iubesc".

Primăria Municipiului București deține sute de imobile, dar companiile municipale preferă să toace bani publici pe chirii. Chiar și printre cei care au votat înființarea acestor companii există îndoieli.

Lucian Iliescu, consilier municipal PMP: "Și cu și fără aceste companii, calitatea serviciilor în București era destul de proastă. Noi ne-am gândit că, odată cu înființarea lor, vrem să îmbunătățim calitatea vietii în București, dar nu a existat lucrul ăsta."

USR nu-i dă pace Gabrielei Firea și companiilor sale municipale

Toate companiile au între 5 și 7 administratori impuși de PSD, ALDE sau PMP, care primesc între 3.000 și 5.000 pe ședință, iar conducerile executive au fost alese tot pe criterii discreționare, se mai arată în materialul ProTV.

Deși pe piață există o mulțime de firme de pază, doamna primar general a ținut să aibă propria companie care să suplinească lipsa agenților de Poliție Comunitară. Compania a fost impusă unor spitale sau institutii din subordinea primăriei cu prețuri mult mai mari decât pe piață.

"De exemplu, firma de pază a preluat paza unor spitale sau a unor instituții din subordinea primăriei. Nu am înțeles care a fost scopul, pentru că cel puțin pe această zonă, există o mulțime de companii de pază, care aveau prețuri mai bune decât le oferă compania de pază a primăriei", spune consilierul municipal PSD Orlando Culea.

10.000 de euro plus TVA plătește chirie pentru sediu compania condusă de foști ofițeri SPP și din Ministerul de Interne. , potrivit sursei citate.

Mai multe articole despre:
companii municipale