MENIU

Comisia Juridică EXTINDE atribuţiile Jandarmeriei. Ce vor putea face, de acum, oamenii legii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, extinderea atribuţiilor pe care le au jandarmii pentru ca aceştia să poată constata comiterea unei fapte penale la a cărei săvârşire au asistat, urmând să înştiinţeze apoi autoritatea competentă.

Comisia juridică a dezbătut un proiect de lege iniţiat de 123 de parlamentari, majoritatea de la PSD, prin care se intenţionează modificarea cadrului legislativ în care îşi desfăşoară activitatea Jandarmeria. Deputaţii jurişti au decis să respingă prevederile prin care jandarmii puteau să efectueze acte de cercetare penală, dar li se dă acestora dreptul de a constata săvârşirea unor fapte de natură penală pentru ca apoi să informeze instituţiile îndrituite să facă cercetarea penală.

”Pentru a avea nişte atribuţii în plus Jandarmeria, s-a propus modificarea mai multor legi. Ideea a venit de la o situaţie concretă şi corect sesizată pentru că jandarmii au obligativitatea să fie prezenţi în multe locuri - manifestaţii, meciuri de fotbal, însoţesc fel de fel de transporturi - iar dacă în timpul exercitării mandatului pe care l-au avut, constată existenţa unor infracţiuni, ei nu aveau cum să intervină din punct de vedere al constatării acestor infracţiuni. Am dat doar acea competenţă jandarmilor care nu exista şi de care era nevoie. Dacă la un miting se constată că o persoană a făcut nişte fapte penale, imediat constată că s-a făcut fapta penală şi înştiinţează procuratura”, declarat deputatul UDMR Marton Arpad, la finalul şedinţei.

Pe de altă parte, a fost respinsă propunerea ca jandarmii să preia unele atribuţii ale Poliţiei judiciare. ”S-a venit cu o idee total deplasată, să facă din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ceea ce nu este corect. Avem o instituţie, Poliţia judiciară, care este compusă din poliţişti care se scot din efectivele Poliţiei şi au această activitate de urmărire penală. Ori, s-a dorit a se modifica legea Poliţiei judiciare şi să facă din tot jandarmul organ de urmărire penală pe domeniul unde el are activitate, dacă este paznic undeva, el urmăreşte penal acolo ceva”, a spus deputatul UDMR, conform Mediafax.

La propunerea lui Marton Arpad, Comisia juridică a adoptat un amendament potrivit căruia „orice poliţist şi jandarm dacă este prezent, constată că s-a comis o faptă penală şi înştiinţează autoritatea competentă”.

„Ceea ce avem actualmente în această lege, o prevedere corectă – orice poliţist care nu face parte din Poliţia judiciară, are dreptul şi obligaţia ca să constate orice faptă penală la care el este prezent. Şi propunerea mea s-a referit să nu facem din toţi jandarmii organe de urmărire penală, ci să includem în acest articol şi să le spune orice poliţist şi jandarm dacă este prezent, constată că s-a comis o faptă penală şi înştiinţează autoritatea competentă, adică procurorul şi pe urmă Poliţia judiciară îşi intră în atribuţii”, a adăugat deputatul UDMR.

Proiectul de lege urmează să ajungă la votul plenului Camerei, iar apoi la Senat, care este for decizional.

Mai multe articole despre:
jandarmi jandarmerie comisia juridică