MENIU

Comisia Europeană intervine în scandalul din Franța și avertizează că se încalcă libertatea presei 

Proteste jurnaliști în Paris pentru libertatea presei, în Piața Trocadero Foto: Twitter.com

Comisia Europeană atrage atenția Franței că jurnaliştii trebuie să „poată să-şi facă munca liber şi în deplină siguranţă”! Avertismentul vine după protestele jurnaliștilor francezi în urma votului Parlamentului pentru interzicerea difuzării imaginilor cu forțele de ordine în acțiune.

 

„Comisia se abţine de la comentariile cu privire la proiecte de lege, dar este de la sine înţeles că, în perioade de criză, este mai important că niciodată ca jurnaliştii să-şi poată face munca în siguranţă şi în mod liber”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al executivului UE, Christian Wigand, potrivit Agerpres.

„Ca întotdeauna, Comisia îşi rezervă dreptul de a examina legislaţia finală pentru a verifica conformitatea sa cu normele UE”, a adăugat el.

Propunerea de lege „Securitatea globală”, aflată în discuţie în parlamentul Franţei, şi în special articolul său 24, votat vineri, care ar urma să penalizeze distribuirea rău intenţionată a fotografiilor cu agenţi de poliţie în timpul manifestaţiilor, a suscitat indignarea organizaţiilor profesionale ale jurnaliştilor şi ale militanţilor pentru libertăţile civile.

Aceștia acuză că prin acest articol de lege al noului proiect pentru securitate se aduce atingere asupra libertăţii de expresie şi statului de drept. Articolul, introdus cu ajutorul majorității parlamentare de la Paris, este susținut de partidul președintelui Emmanuel Macron și de aliații săi din Legislativ.

Proiectul a generat proteste ample la sfârșitul săptămânii trecute, vineri și sâmbătă. Mii de persoane, jurnaliști și activiști pentru drepturile omului au manifestat pe străzile din Paris vineri și sâmbătă. 

Citește și Proteste ale jurnaliștilor pe străzile Parisului! Parlamentul a votat interzicerea difuzării imaginilor cu polițiști în acțiune

„Noi urmărim îndeaproape situaţia", a mai spus purtătorul de cuvânt al Comisiei care, în calitate sa de gardian al tratatelor, asigură respectarea şi aplicarea legislaţiei europene.

„Garantarea securităţii tuturor celor care trăiesc în Europa reprezintă o prioritate esenţială pentru Comisie şi lucrăm mână în mână cu statele membre” în acest sens, a subliniat el.

„La elaborarea legislaţiei în materie de securitate, statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii şi să găsească un echilibru just între garantarea securităţii publice şi protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, inclusiv a libertăţii de circulaţie, exprimare, libertăţii presei, libertăţii de asociere, a dreptului la respectarea vieţii private şi accesului la informaţii", a amintit Comisia Euroepană, prin purtătorul său de cuvânt.