MENIU

Comisia Europeană cere statelor membre DEBLOCAREA circulației dinspre Marea Britanie

coronavirus Marea Britanie

Comisia Europeană le-a recomandat, marţi, ţărilor Uniunii Europene să aibă o abordare coordonată în privinţa măsurilor aplicate în relaţia cu Marea Britanie şi să permită deplasările esenţiale, în pofida mutaţiei coronavirusului. Marți seara, sute de români se aflau blocați, în mai multe autocare, la granița dintre Marea Britanie și Franța, iar în vămile din Regat sunt blocați mai mulți șoferi de TIR cu marfă.

 

Comisia Europeană le-a recomandat marţi statelor membre ale UE să faciliteze reluarea traficului cu Regatul Unit pentru "călătoriile esenţiale" şi pentru "evitarea întreruperilor lanţului de aprovizionare", relatează AFP şi dpa, potrivit Agerpres.

Recomandarea, care îşi propune să permită unui număr de mii de cetăţeni din UE şi din Regatul Unit să se întoarcă acasă, va fi examinată marţi seară de ambasadorii ţărilor membre UE.

Ţările UE au introdus în ultimele zile interdicţii ale călătoriilor aeriene şi cu trenul dinspre Regatul Unit, în legătură cu o nouă tulpină de coronavirus care se transmite mult mai rapid.

"Interdicţiile de călătorie cu avionul şi cu trenul ar trebui ridicate, dată fiind nevoia asigurării călătoriilor esenţiale şi a evitării întreruperilor lanţului de aprovizionare", a anunţat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Toate călătoriile neesenţiale ar trebui, pe de altă parte, să fie descurajate, a precizat executivul comunitar.

"Interdicţiile de călătorie generale nu ar trebui să-i împiedice pe mii de cetăţeni din UE şi Regatul Unit să se întoarcă acasă", a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Măsuri recomandate statelor membre de Comisia Europeană

- Trebuie să implementeze principiile Recomandării Consiliului UE din octombrie, privind coordonarea restricţiilor asupra libertăţii de circulaţie; în conformitate cu principiul precauţiei, toate deplasările nonesenţiale spre şi dinspre Marea Britanie trebuie descurajate, până la noi decizii.

- Cu toate acestea, cetăţenii UE şi cei britanici care se deplasează spre ţara de reşedinţă, precum şi cetăţenii statelor terţe care au dreptul la libera circulaţie în spaţiul UE trebuie să fie exceptaţi de la noile restricţii temporare dacă se supun testelor epidemice sau carantinei.

- Persoanele care au funcţii esenţiale, precum personalul medical, trebuie să fie supuse unui test (test RT-PCR rapid sau test antigen rapid într-un interval de 72 de ore înaintea deplasării), dar nu trebuie obligate să intre în carantină dacă sunt în exerciţiul funcţiei esenţiale.

- Personalul din transporturi, din cadrul UE, trebuie exceptat de la interdicţiile de călătorie şi de la obligaţiile de testare şi carantină atunci când traversează frontiera la bordul unui vas, vehicul ori aeronavă. În situaţia în care un stat membru UE, în actuala situaţie, solicită teste antigen rapide pentru angajaţii din transporturi, acest lucru nu trebuie să genereze perturbări în transporturi.

- Tranzitul pasagerilor, în special pentru călătorii esenţiale, trebuie facilitat fără carantină. Poate fi solicitat un test, dar autorităţile trebuie să informeze în prealabil despre această solicitare sau să ofere testarea pe durata călătoriei.