MENIU

Comisia Europeană DEZMINTE că PNRR a fost respins - DETALII despre evaluarea Planului și ultima solicitare a României

Comisia Europeană, ANUNȚ despre PNRR - DETALII despre evaluarea Planului și ultima solicitare a României

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că nu a respins Planul Național de Redresare și Reziliență aal României și că a demarat o ”evaluare aprofundată” a documentului. Forul comunitar a precizat că afirmația „Comisia a respins PNRR-ul României” este FALSĂ. Anunțul a fost făcut prin Reprezentanța în România a Comisiei Europene, într-un mesaj postat pe Facebook.

Comisia Europeană a menționat că România a cerut o prelungire a perioadei de evaluare, „solicitare care a fost acceptată”.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Marta Wieczorek a explicat că România a depus planul său în 31 mai, cu o întârziere față de calendarul stabilit, dar i s-a acordat atunci o extensie a analizei sale – ceea ce înseamnă că ea nu va pierde cele 13% din finanțare care sunt plătite în avans. Astfel că  informația conform căreia PNRR-ul României a fost respins nu este corectă. 

Bruxelles nu lucrează în logica respingerii planurilor nationale, ci încearcă să le încadreze pe toate în obiectivele de mediu și cele ale digitalizării. Însuși faptul că PNRR al României a putut fi depus la Bruxelles la sfârsitul lunii trecute arată că planul este viabil, a mai detaliat purtătoru lde cuvânt. Pâna în prezent, 23 din cele 27 de state membre UE au reușit să depună acest plan, restul se află încă în discuții preliminare cu Comisia Europeană.

„Comisia a primit planul de redresare și reziliență și a demarat evaluarea aprofundată a planului. Acest proces este în desfășurare.

Pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia Europeană se află în contact permanent cu toate statele membre, inclusiv cu România, cu privire la conținutul planurilor lor de redresare și reziliență.

Aceste schimburi sunt o parte cu totul normală și preconizată a procedurii de evaluare, astfel cum este prevăzut în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență [articolul 19 alineatul (1)].

România a solicitat o prelungire a perioadei de evaluare, iar Comisia a acceptat”, a transmis Comisia Europeană.

Anunțul vine după ce cu o zi în urmă au apărut mai multe informații în spațiul public potrivit cărora PNRR a fost respins.

Planul Național de Redresare și Reziliență, trimis înapoi de către Comisia Europeană, pentru corectarea unor informații neclare