MENIU

Comisia de la Veneţia, călcată în picioare de Toader. Azi e chemat la raport la Strasbourg

Tudorel Toader
Comisia de la Venetia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a ignorat cu desăvârşire recomandările extrem de clare ale Comisiei de la Veneţia în privinţa legilor justiţiei şi a aprobat prin OUG noua secţie de investigare a magistraţilor.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că se va întâlni joi, de la ora 15.00, la Strasbourg, din nou cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Cu o zi mai devreme, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă pentru secţia specială de anchetare a magistraţilor, prevăzută în modificările la Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

Comisia de la Veneția a cerut Guvernului de la Bucureşti reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Această secţie ar putea afecta independența procurorilor și judecătorilor români, se spunea în opinia Comisiei de la Veneţia.

"Înființarea noii structuri a ridicat probleme și preocupări puternice, în special în ceea ce privește motivele existenței sale şi a impactului acesteia asupra independenței judecătorilor și procurorilor și asupra încrederii publicului în sistemul justiției penale și sistemul judiciar român", au scris experţii Comisiei de la Veneţia.

Comisia de Veneţia exprimă temerea că "noua structură ar servi ca un instrument (suplimentar) pentru a intimida și a exercita presiuni asupra judecătorilor și procurorilor".

Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit, arătau experţii Comisiei de la Veneţia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat miercuri, întrebat de ce nu a luat în considerare opinia Comisiei de la Veneţia în adoptarea OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, că orice lege poate fi modificată.

„Mâine (joi- n.r.), la orele 15.00, voi fi la sediul Comisiei de la Veneţia, care este la Strasbourg. Normele constituţionale, validarea de către instanţa constituţională, certifică să spunem conformitatea soluţiei legislative cu exigenţele constituţionale. Mai departe, legea, ca orice lege, este perfectibilă şi poate fi modificată pe parcurs, cum şi legea 304, de 14 ani, din 2004 de când este în vigoare, a tot fost modificată şi de multe ori a fost declarată neconstituţională", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Guvern, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Mai multe articole despre:
comisia de la venetia tudorel toader