MENIU

Comisia de buget a Camerei Deputaților s-a blocat în TVA split

tva

După șapte ore de discuții, Comisia de buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților a amânat, marți, dezbaterile asupra Ordonanței de urgență privind plata defalcată a TVA, așteptând punctul de vedere al Guvernului asupra unor amendamente, anunță Agerpres.

Articolul care i-a pus în dificultate pe deputații finanțiști a fost al treilea, referitor la situația contribuabililor care nu aplică split TVA, dar fac plăți către cei care aplică sistemul.

La acest capitol, propunerea Camerei consultanților fiscali și a reprezentanților mediului de afaceri a fost de a elimina obligativitatea ca cei din afara sistemul split TVA să facă plățile defalcate.

Punctul de vedere al președintele Comisiei, Viorel Ștefan, a fost că măsura și-ar pierde astfel o mare parte din utilitatea pentru care a și fost gândită, pentru că ar lăsa la latitudinea unor firme care au probleme financiare să vireze sau nu banii TVA -ul încasat de la terți.

Pentru că nu s-a ajuns la un punct de vedere unitar, comisia a decis să ceară părerea atât Ministerului de Finanțe, cât și experților din comisie și ai mediului de afaceri, iar discuțiile să fie reluate lunea viitoare.

Înainte de acest impas, comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților a decis să mențină modificările aduse de Senat, în sensul că TVA split să fie obligatoriu doar pentru companiile care au datorii la plata acestei taxe sau sunt în insolvență, dar a mărit de zece ori plafoanele datoriilor de la care companiile intră în acest sistem. Asta înseamnă 15.000 lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.

 

 

Mai multe articole despre:
buget finanţe tva split