Ce este ZAATĂRUL, alimentul care te face mai deștept. Are beneficii asupra creierului și stimulează activitatea cerebrală
Combinația de ingrediente care te face mai deștept. Are beneficii asupra creierului și stimulează activitatea cerebrală. Iată despre ce este vorba.
Ce este Zaatarul
Zaatar este originar regiunii est-mediteraneene si este utilizat ca ingredient de baza in Liban, Grecia, Siria si Turcia.
Tot acesta este folosit la scara larga, in diverse preparate culinare in Egipt, Armenia, Algeria, Israel, Irak, Iordania, Maroc, Libia, Arabia Saudita, Palestina si Tunisia.
Zaatar este folosit inca din vremea Egiptului Antic, fiind cunoscut ca si “saem” pentru egiptenii antici.
Alaturi de alte ingrediente, zaatar era condiment in bucataria araba din perioada medievala si pana in prezent.
Zaatar are o semnificatie istorica pentru palestinieni, fiind mâncarea tradițională a acestui popor. Aceștia susțin că acesta este alimentul care te face mai deștept.
Zaatarul este un amestec format din șase ingrediente, care constituie mâncarea de bază a palestinienilor și are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este un aliment pe bază de oregano sau cimbru uscat și măcinat, semințe de susan, ulei de măsline, sumac (un condiment roșiatic cu gust acrișor), chimen măcinat și coriandru.
Acest amestec se prezintă sub forma unei pulbere și poate fi folosit ca ingredient pentru diverse preparate, dar poate fi consumat și ca atare cu ulei de măsline și pâine.
Cel mai important beneficiu este stimularea activității cerebrale. Atât oregano, cât și semințele de susan sunt adevărate panacee pentru sănătate. Iată câteva dintre beneficile acestor ingrediente pe care le conține Zaatărul.
Planta care luptă împotriva rinitelor și alergiilor. Este un remediu excelent și în cazul stărilor de extenuare. Îți va reda imediat energia
Oregano, bogat in antioxidanți naturali
In special in cazul uleiului de oregano, cymophenol-ul si tymol-ul reprezinta antioxidanti naturali care pot juca un rol important in prevenirea imbatranirii celulelor din organism. De asemenea, daca este vorba despre ceaiul de oregano, vorbim despre prezenta antocianinelor, flavonoidelor si compusilor polifenolici, care participa la imbunatatirea elasticitatii pielii.
Mai mult decat atat, atunci cand oregano este consumat in combinatie cu alte fructe si legume bogate in antioxidanti precum: strugurii, fasolea, merele, cartofii s.a, efectele sale devin cu atat mai puternice si pot imbunatati starea generala a organismului.
Are puternice proprietati antibacteriene
Ofera puternice efecte antifungice, antivirale si antibacteriene.
De asemenea, uleiul de oregano a fost utilizat chiar si pentru ameliorarea simptomelor in cazul toxiinfectiilor alimentare. Unele persoane utilizeaza acest tip de ulei si impotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, insa consultanta oferita de un medic de specialitate este esentiala inainte de a incerca acest remediu naturist.
Are proprietati antiinflamatoare
Atunci cand iti simti caile respiratorii inflamate, poti incerca sa consumi o ceasca de ceai de oregano sau sa respiri timp de câteva minute asupra ibricului în care ai preparat ceaiul. Aceasta infuzie s-ar putea dovedi utila datorita proprietatilor antiinflamatoare ale plantei de oregano, datorita capacitatii sale de a neutraliza radicalii liberi din organism.
Deoarece majoritatea inflamatiilor sunt produse de o infectie bacteriana sau fungica, ingredientul numit cymophenol din compozitia plantei ofera beneficii antiinflamatorii, pe langa celelalte ingrediente cu proprietati antibacteriene. Totodata, daca simptomele nu pot fi ameliorate astfel acasa, adreseaza-te imediat medicului de familie sau specliast!
Poate imbunatati functionarea sistemului imunitar
Ceaiul de oregano contine acizi grasi Omega-3, care joaca un rol important in echilibrarea nivelului de colesterol din organism si functionarea corespunzatoare a inimii. Aceasta planta poate stimula productia de globule albe in sange, ceea ce ajuta la randul sau la protejarea organismului impotriva bolilor autoimune, prevenind declansarea AVC-urilor sau atacurilor de cord.
Ceaiul de oregano poate fi preparat acasa utilizand aproximativ cinci linguri de oregano uscat, doua cani de apa, o felie de lamaie si, optional, miere de albine pentru gust. Atentie, insa! Ceaiul nu trebuie consumat in exces si niciodata de catre femei gravide sau care alapteaza.
Are proprietati antiparazitare
In special daca vorbim despre uleiul esential de oregano, acesta poate avea efecte antiinfectioase, paraziticide, antiseptice, fungicide si stimulatoare. Simptomele anumitor micoze ale pielii sau afectiuni cutanate au putut fi ameliorate cu ajutorul acestui ulei esential. Este posibil ca utilizarea lui sa fie benefica in eliminarea parazitilor din organism precum viermi, purici sau paduchi.
Cu toate acestea, pentru uzul intern al uleiului esential de oregano este nevoie sa urmezi cu mare atentie instructiunile de pe ambalaj, in functie de nevoile tale. Persoanele care sufera de gastrita acuta sau de alergie la oregano nu trebuie sa consume niciodata acest produs, conform sursei.
Poate ajuta buna functionare a digestiei
Extractul de oregano se poate dovedi util in ceea ce priveste sustinerea functiei digestive. Acesta poate ajuta la eliminarea gazelor si la protejarea aparatului digestiv de diferite infectii. Fluxul bilei poate fi stimulat cu ajutorul uleiului de oregano salbatic, care, de asemenea, poate fi de folos in detoxificare si scaderea in greutate.
Exista pe piata ceaiuri pentru slabit cu un continut ridicat de oregano. Cu toate acestea, fara un stil de viata activ care consta intr-o alimentatie sanatoasa si efectuarea exercitiilor fizice, rezultatele dorite nu vor putea fi atinse.
Daca intampini probleme digestive in mod frecvent, adreseaza-te medicului tau inainte de a incerca orice remediu naturist!
Prin urmare, planta de oregano poate oferi multiple beneficii organismului uman, fie ca este consumata proaspata, uscata sau sub forma de ulei. Cu toate acestea, este important sa ai in vedere faptul ca nu exista inca suficiente studii care sa confirme faptul ca remediile naturiste pot ajuta la vindecarea anumitor afectiuni.
Condimentul care stimulează digestia. Îl ai în bucătărie și tu, dar poate nu știai cât de multe beneficii are pentru sănătate
Semințele de susan
Semințele de susan sunt un superaliment. Ele oferă foarte multe beneficii nutriționale, printre care și calciul. Astfel, semințele de susan sunt surse excelente de minerale. Doar trei linguri de semințe de susan, care ajung la 177 mg per lingură, au mai mult calciu decât un pahar cu lapte.