Colesterol “bun” și colesterol “rău”: care sunt valorile normale?
Colesterol “bun” și colesterol “rău”: care sunt valorile normale? Colesterolul este prietenul și, în același timp, dușmanul nostru. Prieten, pentru că este indispensabil bunei funcționări a organismului; dușman, pentru ca se depune pe arterele noastre, ajungând să le obtureze.
E important pentru sănătatea ta să știi ce este colesterolul, când devine periculos și cum îl poți menține între valori normale.
În ultimii 50 de ani, alimentația noastră s-a modificat foarte mult: mâncăm mai multă carne, grăsimi, dulciuri… în paralel, numărul și gravitatea maladiilor cardio-vasculare au crescut alarmant – aceste afecțiuni au devenit prima cauză de mortalitate în țările occidentale.
Ce legătură are colesterolul cu toate acestea? Nivelul crescut de colesterol în sânge stă la originea acestor boli. Iată de ce, în ultima vreme, se vorbește atât de mult despre el.
Știi care este nivelul colesterolului tău?
Este important să îți măsori periodic nivelul colesterolului, deoarece hipercolesterolemia nu doare și nu se manifestă în niciun fel. Nu o poți depista decât făcându-ți analizele de sânge (colesterol total, HDL-colesterol, trigliceride – din acestea trei se calculează LDL – colesterolul).
Este bine ca fiecare persoană să își cunoască nivelul colesterolului. Dacă la 20 – 25 de ani valoarea acestuia este normală, atunci nu este necesară repetarea analizelor decât o dată la 5 ani.
Valoarea normală a colesterolul total este în medie 180 mg/100 ml sânge.
Colesterolul LDL trebuie să fie mai mic sau egal cu valoarea 1,5 g/l, iar LDL trebuie să fie cel mult de 2 ori mai mare decat HDL
Cu cât HDL e mai mare, cu atât e mai scăzut riscul apariției unei maladii coronariene. Dacă valoarea colesterolului total depășește 3 g, este necesar să începi să îți modifici dieta.
Citiți continuarea pe avantaje.ro