MENIU

FOCAR de amploare la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia - CÂȚI elevi sunt infectați cu noul coronavirus

Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia a devenit cel mai mare focar de coronavirus din județul Alba după revenirea la școală, cu prezență fizică, la 8 februarie. De la începutul semestrului al doilea, 76 dintre cei 462 de elevi s-au infectat cu SARS-CoV-2. În prezent, 71 de elevi sunt infectați. Aproape toți stau acasă, la solicitarea părinților, iar patru sunt internaţi în spital, cu forme ușoare. Pe de altă parte, 5 au trecut deja prin infecție, fiind vindecați. Focarul COVID-19 este unul de tip închis, colegiul fiind în izolare. 

 

Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia este singura unitate de învățământ liceal din oraș care a început semestrul al doilea în format fizic. După aproape trei săptămâni de la începerea cursurilor, în interiorul colegiului, 76 de elevi au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2.

Dintre cei 462 de elevi ai Colegiului militar, 71 de elevi erau confirmați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 până miercuri. Dintre ei, majoritatea stau acasă, mai exact 67, la solicitarea părinților. Restul de 4 au toți forme uşoare (2 simptomatici şi 2 asimptomatici) și sunt internaţi în spitale militare (1 elev) şi civile (3), la solicitarea părinţilor întrucât nu aveau condiţii de izolare la domiciliu.

La cei 71 de elevi confirmați de pe 8 februarie se adaugă cei 5 elevi confirmaţi pozitiv dar care s-au vindecat și au revenit în colegiu.

În același timp, alți 164 de elevi contacţi direcţi se află izolaţi în spaţiile special amenajate pentru carantină, conform precizărilor Direcţiei Medicale a MApN, relatează Agerpres.

La data de 24.02.2021, în infirmeria colegiului nu se află internat niciun elev, se mai precizează în comunicatul Colegiului militar.

De la începutul cursurilor şi până în prezent s-a efectuat un număr de 240 teste rapide şi 947 teste RT PCR.

În ceea ce priveşte dispunerea elevilor în spaţiile de cazare, aceasta este făcută în conformitate cu arhitectura colegiului, în acest sens, numărul de elevi dintr-o cameră fiind variabil în funcţie de spaţiul fiecăreia, fiind respectată distanţarea fizică, potrivit precizărilor Ministerului Sănătăţii şi a Direcţiei Medicale a MApN.

Purtarea măştii de protecţie se face în strictă conformitate cu ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii nr.3235/93 din 04.02.2021, Anexa: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19, capitolul III, punctul 2, literele a şi b.

Conform măsurilor epidemiologice implementate, elevii pot părăsi unităţile de învăţământ numai la întreruperea/finalizarea studiilor sau în alte situaţii excepţionale (ex: probleme familiale deosebite, internare în spitale, exercitarea dreptului de vot etc.) iar la revenirea în instituţie, elevii vor fi triaţi din punct de vedere epidemiologic şi plasaţi timp de 14 zile în carantină, în spaţii special desemnate şi atent supravegheaţi.

Ancheta epidemiologică efectuată de către medicii epidemiologi de la Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Constantin Papilian" Cluj-Napoca a stabilit că în colegiu au fost luate toate măsurile prevăzute în instrucţiunile specifice pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Situaţia este atent monitorizată de structurile specializate în epidemiologie de la Direcţia Medicală a MApN în strânsă colaborare cu serviciul medical din Statul Major al Forţelor Aeriene.