Colegiul Medicilor, reacție de ULTIM MOMENT la scandalul presupuselor abuzuri din ATI. Cine stabilește "balanța între sedarea minim necesară și contenție"
Sedarea în secțiile ATI este bine să fie cea minim necesară, "dar este imperativă în unele cazuri pentru a facilita suportarea plămânului artificial/ventilatorului mecanic și pentru ca pacientul să nu își autopericliteze starea de sănătate, în cazul în care este agitat sau are mișcări necontrolate". În unele cazuri, pentru ca pacientul să nu se autoaccidenteze, dar și ca dispozitivele medicale, precum cateterele, să poată fi utilizate corect și eficient, medicii ATI recomandă fixarea mâinilor pacientului cu sisteme special destinate acestui scop. Medicul ATI este cel calificat să identifice și să stabilească balanța între sedarea minim necesară și contenție, în funcție de starea și particularitățile fiecărui caz în parte. O spune chiar Colegiul Medicilor din România (CRM), într-o postare pe pagina de Facebook. Precizările vin în urma informațiilor apărute în mass-media privind procedurile aplicate în cazul pacienților COVID-19 internați în secțiile ATI din unele spitale din țară.
Una din cele mai grave probleme pare să fi fost însă legată de procedura de intubare, și asta deoarece - spunea cadrul medical care a preferat să își păstreze anonimatul până la dispunerea unei anchete în acest sens - în secția ATI se ajunge mult prea ușor la această procedură, chiar și atunci când în realitate nu ar fi nevoie. O și mai mare problemă ține de felul în care se execută această procedură, în condițiile în care în ATI nu intră decât medici rezidenți, fără experiență. În plus, se pare că pacienților li s-ar aplica același tratament, indiferent de afecțiunile de care suferă. O altă problemă semnalată de cadrul medical viza lipsa de comunicare dintre medici și pacienți în cazul unor alte afecțiuni preexistente, altele decât cele legate de coronavirus.
În prezent sunt derulate 2 anchete la Secția ATI a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu: una a Corpului de Control al ministrului Sănătății și Inspecției Sanitare de Stat, iar a doua este o anchetă internă a SCJU Sibiu. În paralel, este în derulare și o anchetă penală, în cadrul cărei procurorii sunt în faza de strângere de probe.