Astărăstoae, despre AURA ION: "A făcut acest sacrificiu la aceeaşi vârstă cu Sfânta Parascheva"
Colegiului Medicilor din România a acordat joi distincţia "Ad Honorem" doctorilor Valentin Calu, Cătălin Pivniceru, Radu Zamfir, Sorin Ianceu, copilotului Răzvan Petrescu, răniţi în accidentul din Apuseni, dar şi familiilor Aureliei Ion şi pilotului Adrian Iovan, care şi-au pierdut atunci viaţa.
"Divinitatea cheamă la ea pe cei pe care îi iubeşte şi care au o misiune. Misiunea Aurei a fost aceea de a arăta ce înseamnă să fii student la medicină. Ce înseamnă să fii medic. Această distincţie o acordăm înaintea zilei ei de naştere. Aura a făcut acest sacrificiu la aceeaşi vârstă cu Sfânta Parascheva, ocrtotitoarea Moldovei. Ştiu că poate momentul Apuseni a fost acela de ştire sau de senzaţie, dar vă asigurăm că noi, Colegiul Medicilor, nu o s-o uităm şi o s-o păstrăm vie în memoria noastră", a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae.
Sora Aureliei, Mariana Ciuca, a fost cea care a primit distincţia. "Vă mulţumim foarte mult. Suntem înduioşaţi de aceste cuvinte. Cu lacrimi în ochi vă spunem că suntem foarte mândri de ea, a fost un copil foarte bun, a muncit foarte mult şi suntem foarte trişti că nu o avem aici. Dar, în acelaşi timp, suntem foarte mândri de ea", a spus aceasta.
Gheroghe Borceanu, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor, i-a înmânat premiul doctroului Zamfir.
"Sunt chirurg şi înţeleg exact misiunea colegilor noştri. Nu dumeavoastră sunteţi onoraţi, dragi colegi, eu sunt onorat profund de faptul că pot acorda această distincţie unui coleg. Acest premiu arată că naţia română are nevoie de eroi. În sufletul nostru, al celor care am instituit acest premiu, «Ad Honorem», eroismul dumneavoastră este perpetuu. Pentru că este eroismul cotidian şi anonim al profesiei noastre", a spus Borceanu.
"În primul rând, vreau să asigur pe toţi cei care au suferit pierderi iremediabile că suntem cu sufletul alături de ei. În al doilea rând, sunt onorat de această solidaritate, a tuturor medicilor din România, care s-a manifestat prin această distincţie", a spus Radu Zamfir.
Vicepreşedintele CMR Constantin Cârstea a fost cel care a înmânat distincţia medicului Sorin Ianceu.
"Sunt onorat, sunt copleşit, nu pot să plâng. Gestul colegilor noştri este mult mai mult decât gestul nostru - o recunoştinţă palidă faţă de atitudinea lor în acele momente grele", a spus Cârstea.
"Mă onorează prezenţa în această sală. Vă mulţumesc. Şi aşa cum noi patru am reuşit să fim atunci solidari în acele momente grele, am reuşit să fim o echipă, haideţi să fim toţi o echipă pentru tot ce înseamnă România şi pentru tot ce înseamnă corp medical, pentru pacienţii noştri , pentru că dacă ei nu ar fi, nici noi nu am fi", a spus Sorin Ianceu. Cătălin Pivniceru a primit premiul de la Viorel Rădulescu, secretar general al CMR.
"Sunt profund onorat să fiu aici şi să fac parte din breasla medicală. De această dată s-a întâmplat să fim noi patru. Noi suntem medici, ca toţi cei de aici. Suntem expresia corpului medical. Sunt convins că oricare dintre noi, 4 - 6 - 10, în locul nostru, ar fi făcut exact la fel. Provenim din aceeaşi şcoală, trăim la fel şi simţim la fel", a spus Cătălin Pivniceru.
Vicepreşedintele CMR Călin Bumbuluţ i-a acordat disctincţia lui Valentin Calu. "Mă onorează această recunoaştere din partea breslei din care mă mândresc că fac parte. Mai ales că vine într-o săptămână specială pentru mine. De ieri am reluat activitatea, miercuri am operat, iar sâmbătă împlinesc 43 de ani", a spus Valentin Calu.
Premiul pentru copilotul Răzvan Petrescu a fost ridicat de Valentin Calu, întrucât starea de sănătate a acestuia nu a permis deplasarea la festivitate. Cu aceeaşi ocazie, a fost premiat pilotul Adrian Iovan, în memoria căruia s-a păstrat un moment de reculegere.
"Am premiat şi aviatorii pentru că şi ei fac parte din echipa noastră" a conchis Vasile Astărăstoae, la finaul festivităţii.