MENIU

Colegiul Farmaciştilor: De ce au plătit mai mulţi bani pacienţii după ieftinirea medicamentelor

<p>Colegiul Farmaciştilor: De ce au plătit mai mulţi bani pacienţii după ieftinirea medicamentelor</p>

Clare Popescu, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor, a explicat în cadrul emisiunii Realitatea TV Jocuri de Putere că principala problemă este că din cauza ieftinirii din luna iulie foarte multe medicamente au dispărut de pe piaţa, iar pacienţii au fost nevoiţi să plătească mai mult pentru a primi tratamentele de care au nevoie.

"O serie de producători nu şi-au mai permis să le producă pentru că nu îşi acoperă costurile de producţie", a spus Clara Popescu, explicând că dintr-o comandă de zeci de medicamente pe care o face o farmacie, mai mult de jumătate nu se găsesc.

Aşadar, s-a ajuns în situaţia în care pacineţii au plătit mai mult decât înainte de ieftinire. În plus, vice-preşedintele Colegiului Farmaciştilor au mai explicat că în cazul multor medicamente care aveau deja preţuri mici, la nivelul minim european, s-a actualizat cursul de schimb euro-leu, rezultând astfel o scumpire.

"Farmaciştii au mai probleme în faţa pacienţilor. Cum să faci un pacient să înţeleagă că deşi s-a anunţat o scădere de 20% a preţurilor ei trebuie să plătească mai mult?", a continuat Clara Popescu.

De asemenea, dacă medicamentul cel mai ieftin, la care se face decontarea, nu se mai găseşte, conform acesteia, pacientul suportă o coplată mai mare, reprezentată de diferenţa dintre preţul de decontare şi cel al medicamentului care este disponibil.

"Sunt o serie de probleme serioase la care nu le mai putem face faţă. Situaţia nu este deloc uşoară, nici pentru farmacişti, nici pentru pacienţi", a încheiat Clara Popescu.