MENIU

#COLECTIV. "Vă dau ACORDUL POSTUM pentru a elibera părinților mei dosarul meu medical"

Părinţii lui Bogdan Claudiu Istrate, unul dintre tinerii decedaţi în urma tragediei din Colectiv, au publicat o scrisoare în numele fiului lor. Epistola extrem de dură le este adresată şefilor din Ministerul Sănătăţii şi managerilor spitalelor din România la care au fost îngrijite victimele incendiului din 30 octombrie 2015.

Scrisoarea publicată pe vechiul cont de Facebook al lui Bogdan Claudiu Istrate reprezintă "acordul postum" pentru eliberarea dosarului medical al tânărului, arătând că managerii de spitale invocă "o lege greșită" atunci când refuză acest lucru.

"DA, domnule manager al Spitalului Bagdasar Arseni, vă dau acordul meu postum pentru a elibera părinților mei, dosarul meu medical! Tot ceea ce am devenit până a ajunge în spitalul condus de dumneavoastră le datorez lor, părinților mei, sprijinului si dragostei cu care m-au crescut, educat si ocrotit, ca sa devin un om asumat si responsabil in adevăratul sens al cuvântului, in orice împrejurare de viata! Cum puteam sa va dau eu acordul altfel, cand eu am ajuns prin jocul sortii in spitalul care urma sa ma ucidă cu buna știința, intr-o stare in care numai la asta nu m-as fi gândit atunci?", se arată în primele rânduri.

"Imi cer scuze ca nu am avut prezenta de spirit sa va intreb atunci, pe loc, daca voi mai ieși viu de acolo sau, macar, daca voi mai avea vreo clipa de luciditate ca sa pot semna actul care sa le dea acest drept. Pentru ca, vedeți dumneavoastra, eu nu am mai fost nici o clipa, cu adevărat conștient de mine si de ceea ce mi se întâmpla, iar in politicile spitalului nu intra si cererea acestui acord de principiu pacientului internat. Pentru ca, nu-i așa, spitalul acționează ca o mare fraternitate, supusa unui cod secret de procedura, ce nu ar dezvălui nimănui mizeria in care sunt tratati bolnavii. Singurele acorduri cerute de spital, sunt cele in care gravitatea cazului sau dificultatea intervenției pun in pericol viata pacientului, iar medicii vor sa aibă o asigurare "in alb", asa, de principiu, ca nereușita intervenției lor nu va fi interpretata ca malpraxis si sancționată ca atare mai tarziu. De unde sa stie niște părinți înnebuniți de groaza pentru viata copilului lor, părinți care spera in fiecare secunda intr-o îmbunătățire a stării lui, si care refuza cu obstinație sa cedeze lupta, ca trebuie sa aibă acordul meu pentru a primi dosarul medical, dupa ce eu nu voi mai fi?

Cum ar fi fost sa ma întrebe: 'Bogdan, stii, exista riscul, foarte mare, ca tu sa mori aici. Esti de acord ca dupa aceea sa putem lua dosarul tau medical, sa aprofundăm pe îndelete prin ce chinuri groaznice ai trecut?' Da, mama, da tata, sunt total de acord! Unde trebuie sa semnez? Ups! Nu mai am mâini?... Ce ne facem?!", continuă scrisoarea.

În continuare, managerilor unităţilor medicale şi Ministerului Sănătăţii li se reproşează că au "pus pumnul în gura medicilor care își făceau datoria cu abnegație" şi au ascuns pericolul fatal al infectării răniţilor cu bacterii nosocomiale.

"Va este Frica sau Rușine de faptul ca vor realiza (părinţii, n. red) momentele in care i-ati mințit ca faceti tot ce este omenește posibil sa ne salvati, desi ştiați ca odată infectați, nu mai avem nici o scăpare, data fiind întinderea arsurilor? Cum ati avut cruzimea si nerușinarea sa va asumați aceste morți, cu buna știința? Sunteți Dumnezei? Dacă nu, atunci ce fel de oameni sunteți? Total abrutizați? Eram niște tineri sanatosi, plini de viata si de visuri îndrăznețe, care incepeau sa se contureze deja, prin munca noastră! Acum va este frica de faptul ca veți fi făcuți răspunzători de complicitate la crima, stimați manageri? De ce nu ati vorbit public atunci, despre năpasta bacteriilor care ne ucideau (...)? De ce nu ati spus ca nu aveți condiții salubre pentru tratarea marilor Arși, ca aveți bacterii ucigase, inca de a doua zi? Nu am fi apucat sa ne infectam, daca eram duși in străinătate la timp!", se arată în respectiva epistolă.

În final, în scrisoare se afirmă că "pentru ca toate acestea să înceteze", trebuie făcute publice dosarele tuturor victimelor, "fără frică, căci ce era mai rău s-a întâmplat deja!": "Fiti oameni, macar in cel de-al doisprezecelea ceas si lăsați ca lucrurile sa fie aduse pe un făgaș normal, pentru cetățenii unei țari ce se pretinde si se vrea a fi civilizata. Pentru ca 64 de oameni au murit datorită nepăsării crase a semenilor lor... Toți 64 veghem, ca sa vedem schimbarea care nu va mai lua vieți, ci le va ocroti si proteja împotriva oricărui impostor politic, cu aere de mare salvator si binefăcător al națiunii romane".

Scrisoarea este însoţită şi de o serie de fotografii ale unor documente care "atestă că în Spitalul Bagdasar Arseni s-au produs infecții nosocomiale, în ciuda faptului că susține prin rapoartele oficiale că nu a avut nici un pacient infectat".

Scrisoarea integrală poate fi citită aici.

Claudiu Bogdan Istrate a fost cea de-a 54 victimă a incendiului din Colectiv care s-a stins din viaţă. În total, 64 de persoane au murit în tragedia de la finele lui octombrie 2016.