MENIU

#Colectiv. Judecătorii militari au retrimis dosarul pompierilor la DNA! S-au constatat nereguli

Judecătorii de la Curtea Militară au decis, astăzi, să retrimită dosarul celor doi pompieri, acuzați că au închis ochii la neregulile din clubul Colectiv, înapoi la Direcția Națională Anticorupție (DNA), după ce magistrații au constatat anumite nereguli în privința probelor din acest caz. Judecătorii au analizat dacă procurorii militari din DNA au strâns probele şi au întocmit dosarul trimis în instanţă în mod legal, potrivit Realitatea TV. 

UPDATE 11,25: În motivarea deciziei, magistrații susțin că procurorii militari din cadrul DNA nu i-ar fi permis Antoninei Radu, unul dintre cei doi pompieri, vizați în dosar, să își studieze probele adunate împotriva sa și, astfel, să își formuleze o apărare cu privire la aceste suspiciuni. În acest sens, magistrații susțin că Antoninei Radu i s-ar fi încălcat dreptul legitim la apărare. Acesta era primul dosar finalizat în cazul tragediei de la Colectiv și trimis în judecată, a transmis corespondentul Realitatea TV.

UPDATE 10,30:
Curtea Militară a decis astăzi să retrimită dosarul celor doi pompieri acuzați de abuz în serviciu, în cazul Colectiv, înapoi la DNA, descoperind nereguli în privința probelor din acest caz. Până acum, 80 de persoane, rănite sau rude ale celor care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Colectiv, au depus cereri prin care solicită despăgubiri. Astfel de cereri mai pot fi depuse inclusiv la primul termen pe fond.

În situaţia în care, la finalul procesului, judecătorii vor da o condamnare în acest dosar, nu numai cei doi foşti căpitani de la ISU ar putea fi obligaţi să plătească daune, ci şi ministerul Afacerilor Interne, instituţie pentru care cei doi au lucrat.

George Matei și Antonina Radu, inspectori la ISU București cu gradul de căpitan, au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii susțin că, în perioada septembrie 2014 — primăvara anului 2015, George Matei și Antonina Radu, în calitate de ofițeri-inspectori în cadrul ISU București, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile ce decurgeau din conținutul prevederilor legale privind prevenirea și apărarea împotriva incendiilor, deși au luat cunoștință și au constatat faptul că SC Colectiv Club SRL București desfășura activități specifice unui club fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu.

Concret, cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, aducându-se astfel atingere drepturilor și intereselor legitime ale mai multor persoane fizice și ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, George Matei și Antonina Radu nu au întocmit niciun act de control și nu au întreprins vreo măsură pentru ca SC Colectiv Club SRL să fie luată în evidență de către ISU București ca funcționând fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Mai mult, George Matei și Antonina Radu s-au oferit să-i ajute pe patronii clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI, deși știau că există nereguli, dar nu le-au raportat superiorilor despre existența localului respectiv, au reținut anchetatorii.

Cei doi au efectuat controale pe platforma fostei fabrici Pionierul, însă nu au raportat despre vreo verificare făcută la clubul Colectiv.

63 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma incendiului de la clubul Colectiv.