MENIU

Codul Rutier 2024. Ce echipamente obligatorii trebuie să aibă orice șofer în mașină? Amenzile sunt usturătoare

Ce echipamente ești obligat să ai în mașină. Foto/Profimedia

Chiar dacă legea este clară, marea majoritate a șoferilor nu au și nici nu știu ce echipamente obligatorii trebuie să aibă în mașină. 

Codul Rutier impune și în 2024 mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se afle în mașină, atunci când vehiculul circulă pe un drum public. Șoferii care nu le au, riscă să fie amendați de Poliție.

 

Legea rutieră stabilește mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se regăsească în autovehiculele care circulă pe drumul public.

Cum arată semnul de circulație „Staționare alternantă” și ce obligație ai când îl întâlnești în trafic

Dacă aceste dotări lipsesc, nu sunt omologate sau au expirat, șoferul riscă o amendă substanțială.

Codul Rutier 2024: Echipamente obligatorii pentru mașini

Conform legii, toate mașinile aflate în circulație trebuie să aibă aceste echipamente obligatorii:

  • trusă medicală;
  • stingător de foc;
  • 2 x triunghiuri reflectorizante.

Atenție, însă, la detaliile inscripționate pe aceste echipamente.

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958”, precizează Registrul Auto Român.

Așadar, un triunghi de presemnalizare omologat internațional poate fi recunoscut după marca de omologare. Aceasta e reprezentată de litera E și codul țării care a acordat omologarea. Simbolul e încadrat într-un cerc.

De asemenea, trusa sanitară și stingătorul auto trebuie să fie omologate. În plus, șoferii trebuie să fie atenți la data de expirare a echipamentelor.

 

Trusa medicală conține anumite produse care au un termen de valabilitate limitat. Iar în cazul stingătorului, substanța din recipient își pierde proprietățile, în timp. De aceea, pe ambalaj este notată data până la care poate fi folosit în siguranță. După acel termen, își pierde valabilitatea, deci trebuie înlocuit.

Lanțuri antiderapante, obligatorii în mașină pe timp de iarnă

Legea rutieră stabilește că vehiculele care au o greutate de peste 3.5 tone, trebuie să fie echipate cu lanțuri antiderapante iarna. Dar numai dacă circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei.

De asemenea, șoferii acestor vehicule sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă.

Iar atunci când coboară din dubă sau camion, pentru a încărca/descărca sau face o reparație, trebuie să poarte această vestă.

Cei care nu au aceste echipamente obligatorii riscă o amendă substanțială

În cazul în care vă oprește poliția și constată că nu aveți trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă.

Aceeași sancțiune se aplică și dacă aceste dotări auto obligatorii sunt expirate sau nu sunt omologate.

Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

SURSA

Mai multe articole despre:
echipamente obligatorii masina cod rutier 2024