Coapte sau verzi? Ce spun specialiștii despre consumul de banane
Cei mai mulți dintre noi credem că momentul cel mai bun pentru a mânca o banană este atunci când este coaptă. Specialiștii din domeniu susțin, însă, că există avantaje și dezavantaje indiferent dacă banana este coaptă sau este mai verde.
Iată argumentele pro și contra:
Pentru bananele coapte
Potrivit specialiștilor, petele întunecate de pe coaja bananei indică faptul că avem un fruct cu puternice proprietăți anticancer. Bananele foarte coapte conțin TNF (Tumour Necrosis Factor) - un compus foarte activ asupra celulelor tumorale, pe care le atacă și le ucide. TNF este folosit în oncologie pentru a trata pacientii cu cancer, iar bananele coapte contin un TNF natural foarte puternic.
Un grup de cercetători japonezi de la Universitatea din Tokyo, conduși de profesorul Senji, au studiat efectele mai multor alimente asupra animalelor de laborator, după descoperirea conținutului ridicat în factori anticancerigeni pe care bananele coapte îl prezintă.
Aceștia au descoperit că cele mai puternice efecte asupra sistemului imunitar l-au avut bananele, animalele hrănite cu banane coapte prezentând un sistem imunitar foarte puternic, rezistent la stres și un număr mai mare de globule albe în sânge.
Mai mult decât atât, o banană coaptă are un nivel extrem de ridicat de antioxidanți, potasiu, vitamina C si B. De asemenea, bananele coapte stimulează digestia.
Pentru bananele necoapte
La rândul lor, bananele necoapte au beneficii. Concret, acestea au un conținut de zahăr redus comparativ cu fructele coapte și sunt o sursă de bacterii probiotice, care întrețin colonul corespunzător.
Un dezavantaj al bananelor necoapte este că sunt dure pentru sistemul digestiv și pot cauza balonare. Dar, din cauza conținutului de zahăr mai mic, ele au un plus de valoare dacă suferiți de diabet zaharat de tip 2. Și, datorită conținutului mai mare de amidon, bananele necoapte, în special cele mai verzi, îți redau o senzație de sațietate mult mai repede.
Sursă: BZI.ro