MENIU

CNN: China nu ar exclude să ajute Rusia în războiul din Ucraina - Avertismentul SUA pentru Beijing

Vladimir Putin și Xi Jinping Foto: AP

Statele Unite anunță că au informații care sugerează o oarecare deschidere a Chinei pentru a oferi Rusiei asistență militară și financiară Rusiei în războiul din Ucraina, potrivit CNN. Reprezentanții SUA au informat luni seară aliații că Guvernul de la Beijing și-a arătat disponibilitatea de a sprijini militar Rusia. SUA și China au discutat luni, la Roma, și despre războiul din Ucraina. Oficial, Casa Albă nu a confirmat posibila deschidere a Chinei pentru asistarea Rusiei. Însă SUA au vorbit de „consecințe” pentru China dacă va acorda ajutor Rusiei în invazia din Ucraina, insistând că este singura țară care poate opri războiul.

Departamentul de Stat al SUA a informat deja statele aliate din Europa că Beijingul este dispus să ofere Rusiei asistență militară în campania de invadare a Ucrainei, spun luni surse citate de Financial Times. În același timp, potrivit CNN, doi oficiali susțin că SUA au informații care sugerează o anumită deschidere din partea Chinei pentru acordarea de asistență militară și financiară Rusiei în invadarea Ucrainei. Informațiile nu confirmă cu certitudine că va acorda această asistență, însă, potrivit surselor CNN, China va nega oricum că este dispusă să ofere asistență. Informările diplomatice trimise de americani nu dau detalii despre când ar putea veni posibilul ajutor chinez și nici despre cât de mult se va implica China, potrivit Financial Times.

Totuși, la nivelul conducerii Partidului Comunist Chinez nu ar fi o părere unanimă privind acordul pentru acest răspuns la cererea de asistență a Rusiei, mai scrie CNN: „Există o îngrijorare reală a unora că implicarea lor ar putea afecta relațiile economice cu Occidentul, pe care se bazează China”, a spus una dintre surse, referindu-se la posibilele consecințe economice. În același timp, președintele chinez Xi Jinping ar fi fost deranjat de modul în care războiul din Ucraina a revigorat alianța NATO, potrivit surselor CNN.

Reprezentanţi ai guvernelor SUA şi Chinei s-au reunit luni la Roma pentru a aborda, între altele, războiul din Ucraina, subliniind în acest sens importanţa menţinerii "deschise a liniilor de comunicare" între cele două puteri, relatează EFE, potrivit Agerpres.
Întâlnirea, care s-a desfăşurat timp de peste opt ore cu uşile închise într-un hotel din capitala Italiei, a servit la trecerea în revistă a relaţiilor bilaterale, dar şi la abordarea războiului din Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie.
După "discuţii substanţiale" despre conflictul din Ucraina şi alte chestiuni bilaterale, părţile "au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii deschise a liniilor de comunicare" între Washington şi Beijing, a informat Casa Albă.
SUA au avertizat luni că vor exista "consecinţe" pentru China dacă va oferi ajutor Rusiei, subliniind totodată că Beijingul "poate face mai mult decât orice altă ţară" pentru a pune capăt invaziei ruse în Ucraina, informează EFE.

Potrivit BBC, Jake Sullivan, consilier de securitate națională la Casa Albă, i-a transmis diplomatului Yang Jiechi riscurile pe care și le-ar asuma China pe scena internațională dacă decide să sprijine militar Rusia în invazia din Ucraina.

Rusia ar fi cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, după cum a scris cotidianul american New York Times, duminică.

Beijingul a respins acest anunț acuzând că „SUA răspândesc ştiri false despre China", potrivit unui purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, întrebat despre informaţiile publicate de NYT.

"Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil", a mai spus acesta, citat de EFE.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina china rusia razboi sua casa alba