MENIU

CNAS vrea să realizeze un subprogram de oncologie pediatrică

Specialiștii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vor să realizeze, în cadrul programului de oncologie, un subprogram dedicat cazurilor pediatrice, a anunțat joi președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

"Sigur că ne gândim și încercăm să creionăm un subprogram în cadrul programului de oncologie dedicat oncologiei pediatrice. Urmează în perioada imediat următoare să discutăm cu specialiștii din domeniu, cu psihologi, cu absolut toți cei care pot să contribuie cu ceva la acest subprogram, ca să putem oferi tot substratul de care are nevoie acest program, nu doar în a aloca niște sume. Extrem de important este tot ce înseamnă suport în această boală și atunci sigur că vom găsi soluții și pentru psihologie și pentru kinetoterapie și chiar pentru a face viața mai ușoară acestor copii în clinici", a spus Ciurchea, în cadrul celei de-a IV-a conferințe naționale dedicate problematicii cancerului la copii și tineri "Intervenția pe termen lung — condiție esențială pentru integrarea optimă a copilului cu cancer!", conform Agerpres.

Potrivit acestuia, în cadrul subprogramului ar putea fi realizate câteva centre de oncologie pediatrică. "Tot în programul de anul viitor, (...) încercăm să mai facem câteva centre de oncologie pediatrică. Dacă mai apar centre noi, în acele centre noi trebuie să se facă fix ceea ce se face și în IOB la București sau la Cluj sau Iași. Nici nu este o soluție să aducem toți copiii în București sau la Cluj, se vor aglomera foarte mult", a explicat Ciurchea.

Șeful CNAS a precizat totodată că vor mai fi introduse molecule noi pentru tratarea afecțiunilor oncologice. "Este extrem de important dacă putem să punem un diagnostic foarte rapid sau mult mai rapid decât cum îl punem până acum. Este extrem de important dacă putem să oferim tratamente mai ușor suportate de copil decât de un adult. S-au introdus molecule noi în oncologie, se vor mai introduce și altele. Tocmai au fost la Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale câteva zile de analiză pentru moleculele care nu primiseră acceptul de a intra pe listă. A fost perioadă de contestații, s-a analizat și vor intra. Nu știu dacă sunt toate, nu știu dacă sunt absolut toate tratamentele disponibile în acest moment la noi, de care are nevoie patologia oncologică și în special patologia din oncologia pediatrică", a spus Ciurchea.