MENIU

CNAS și-a rezolvat problemele de sistem – platforma informatică, repusă în funcțiune

CNAS și-a rezolvat problemele de sistem

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunțat că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost repusă în funcţiune începând din data de 18 octombrie.  

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost subiectul unui val de probleme tehnice care au dus la întreruperea funcționării acesteia pentru o perioadă de timp. Cu toate acestea, după eforturile depuse de către echipele tehnic și de management, Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță în mod oficial că PIAS a fost repusă în funcțiune începând cu data de 18 octombrie.

Potrivit CNAS, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim online.

Raportul Curții de Conturi: România s-a descurcat binișior în pandemie, dar cu mare întârziere

"Începând din data de 18 octombrie 2023, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost repusă în funcţiune, astfel că, potrivit reglementărilor legale, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim online", a informat CNAS.

Platforma  Informatică a Asigurărilor de Sănătate a experimentat de-a lungul timpului o serie de dificultăți tehnice, îngreunând desfășurarea optimă a actului medical.

La începutul lunii septembrie, Adrian Gheorghe, președintele CNAS, a recunoscut problemele repetate cu care se confruntă platforma:  "Din păcate, cu toate eforturile depuse de echipa CNAS, astfel de probleme mai pot apărea până la retehnologizarea şi redimensionarea sistemului", spunea oficialul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„În ultimele trei zile, platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) a înregistrat unele disfuncţionalităţi care au fost investigate şi s-au luat măsuri pentru remedierea lor. Disfuncţionalităţile nu au fost rezolvate în totalitate, astfel că şi astăzi există situaţii în care la accesarea platformei de către furnizori se mai înregistrează erori de conectare. CNAS, împreună cu partenerii care asigură mentenanță PIAS, fac eforturi pentru remedierea cât mai urgentă a situaţiei. Din analizele efectuate până în prezent asupra platformei, una dintre cauze e suprasolicitarea PIAS, dat fiind că în această perioadă o parte dintre furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu Casele de Asigurări încarcă raportările lunare în platforma informatică”, informa  CNAS, printr-un comunicat oficial.

România, pe podiumul UE la deficit. Guvernul cheltuie mai mult decât își permite. Suntem cot la cot cu Ungaria