MENIU

CNAS şi-a amintit că este nevoie şi de mentenaţă pentru cardul de sănătate

9,5 milioane de lei este suma pe care o pune la bătaie Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru mentenanţa sistemului informatic al cardurilor de asigurări. În contractul iniţial, de 87 de milioane de lei, nu erau prevăzute şi aceste cheltuieli de suport. Acum, nimeni de la Casa de Asigurări nu vrea să explice de ce contractul iniţial a fost întocmit în acest mod.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vrea să cumpere la licitaţie servicii de suport şi mentenanţă software, pentru o perioadă de patru ani. Va plăti între 1,9 milioane şi 7,6 milioane de lei, fără TVA.

Firmele care vor să participe la licitaţie trebuie să aibă o medie a cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani de minim 3,8 milioane lei.

Ofertantul trebuie să facă şi dovada că, în ultimii 3 ani a prestat servicii similare, în valoare de cel puţin 1.9 milioane lei fără TVA. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor este 21 iulie.

La ora actuală, una dintre firmele care a realizat sistemul asigură servicii de mentenanţă doar pentru conexiunea dintre carduri şi sistemul central. Este vorba de HP România, care, potrivit unor surse, a preluat atribuţiile firmei Novensys Corporation, alături de care a câştigat licitaţia pentru sistemul informatic al cardurilor de sănătate.

Până acum, de exemplu, la biroul care se ocupa de reclamaţii şi deblocarea cardurilor nu existau servicii de suport şi mentenanţă. Răspund la telefon angajaţii Casei de Asigurări, care nu au întotdeauna competenţele tehnice necesare.

Oficial, reprezentanţii CNAS nu au dorit să comenteze.

Cardul de sănătate se foloseşte pe scară largă de la 1 mai. De atunci, sistemul s-a tot blocat, uneori chiar şi ore întregi.

"Sistemul nu răspunde la timp, răspunde cu greşeli, blochează cardul. Acest sistem a fost făcut pentru administraţie, el nu ajută cu nimic pacientul şi îl încurcă pe medic. În momentul în care durează zeci de minute să poţi completa un document pentru bolnav, lucrurile se încurcă", a afirmat în urmă cu o spătămâna Mircea Cinteză, vicepreşedinte Colegiul Medicilor.

Autorităţile nu au recunoscut niciodată că sunt probleme cu funcţionarea sistemului. "Sistemul card funcţionează. Nu ne propunem să renunţăm la card. Din contră", spune preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Cel târziu de la începutul lunii august, cardul ar trebui să devină obligatoriu.

Mai multe articole despre:
licitaţie CNAS card de sănătate mentenanţă