CNAS a decis! Schimbări radicală în circuitul REŢETELOR, dar şi pentru bolnavii de CANCER
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a publicat, marţi, varianta actualizată a proiectului de contract-cadru ce va reglementa condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în 2018. Documentul a fost revizuit în urma negocierilor și consultărilor cu organismele profesionale și reprezentanții furnizorilor de servicii medicale.
Față de Contractul-cadru pe 2017 (a cărui aplicabilitate a fost prelungită și pentru trimestrul I al acestui an), proiectul prevede că de la 1 iulie 2018 asigurații vor putea obține medicamentele de la oricare farmacie din țară care ate contract cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Practic, se anunlează actuala reglementare, conform căreia farmacia trebuie să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate ca și medicul prescriptor. Restricţia se va mai aplica doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat.
Şi investigațiile paraclinice se vor putea face , de la 1 iulie, la oricare furnizor de profil, indiferent cu ce casă de asigurări de sănătate are acesta contract.
O altă modificare ce ar trebui să aibă efecte benefice este că pacienții aflați în Programul național de oncologie se vor putea prezenta fără bilet de internare pentru spitalizarea continuă.
Asigurații vor putea transmite casei de asigurări de sănătate și prin poștă documentele necesare pentru aprobarea unui dispozitiv medical.
Proiectul de contract-cadru prevede şi sancţiuni. De exemplu, spitalul care nu eliberează prescripția medicală necesară la externarea asiguratului va fi sancționat cu reținerea sumei de 200 de lei pentru fiecare neregulă reclamată. O sancțiune similară se aplică și în cazul furnizorilor din asistența medicală ambulatorie pentru specialități clinice, inclusiv celor de medicină fizică și de reabilitare.
Pentru medicii de familie nou-veniți într-o localitate, va fi dublată perioada de susținere din partea casei de asigurări de sănătate, până la constituirea listei minime de pacienți, respectiv de la 6 la 12 luni.
Pentru furnizorii de medicamente, s-a precizat că farmacistul își va putea desfășura activitatea la cel mult trei farmacii aflate în relație contractuală cu sistemul asigurărilor sociale de sănătate, dintre care la o farmacie va putea asigura doar continuitatea pe timpul nopții și în zilele libere legale.
În scopul transparentizării activității, furnizorii de îngrijiri medicale și/sau paliative la domiciliu vor avea obligația de a transmite zilnic caselor de asigurări de sănătate contravaloarea serviciilor de îngrijiri efectuate în relație contractuală cu acestea. Totodată, pentru furnizorii de dispozitive medicale, casele de asigurări de sănătate vor avea obligația de a publica pe pagina web proprie sumele decontate lunar, pe categorii și tipuri de dispozitive.
Varinata de proiect-cadru conţine mult mai multe modificări, pe care le puteţi consulta aici.