MENIU

Valentin Jucan (CNA): Antena3 și Romania TV au manipulat votul duminică

<p>CNA: Antena3 și Romania TV au manipulat votul duminică </p>

Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului acuză posturile de televiziune Antena3 și România TV că au manipulat votul dat duminică, în turul doi al alegerilor prezidențiale, subliniind că "au fost difuzate informații mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secțiile de vot, din străinătate".  Valentin Jucan consideră că principalul responsabil, pentru această situație, este Parlamentul României, sub controlul căruia se află CNA, potrivit Ziare.com.

"Am asistat astăzi (duminica - n.red.) la cea mai mare manipulare și fraudare a votului, de către unele posturi de televiziune. Antena3 și RomâniaTV, două televiziuni licențiate în România, și-au arătat capacitatea de dezinformare și manipulare, îndeplinindu-și, astfel, ținta existenței lor. Au fost difuzate informații mincinoase, filmări regizate cu camera ascunsă, reportaje mincinoase de la secțiile de vot, din străinătate, declarații ale politicienilor cu unic mesaj de susținere a unui anumit candidat, acuzații neprobate, privind fraudarea votului din diaspora, atacuri la persoană, intervenții ale moderatorilor, care îndeamnă la vot, în favoarea unui candidat, instigări la ură pe criterii etnice", a comentat Valentin Jucan, pe Facebook.
În acest sens, Valentin Jucan consideră că tot ce s-a întâmplat, duminică, la cele două posturi apropiate PSD este "fără precedent (...) normele legale fiind încălcate sever, aproape în fiecare minut de emisie, moralitatea publică fiind și ea batjocorită" și a subliniat că "servilismul politic nu are ce căuta într-o presă liberă a unui stat democratic".
"Consiliul National al Audiovizualului - CNA va trebui să analizeze, în prima ședință publică, întreaga desfășurare a zilei de alegeri, din punct de vedere audiovizual, cu precădere la posturile Antena3 și RomaniaTV, posturi care, în aceste condiții, ridică mari semne de întrebare, în legătură cu posibilitatea păstrării licențelor audiovizuale. Dacă CNA nu va tranșa cu corectitudine gravele încălcări ale legislației, va fi complice cu fraudarea alegerilor și cu distrugerea credibilității presei audiovizuale. Aceste posturi nu mai reprezinta de mult timp jurnalismul liber, declaratiile lor de credință, formulate la momentul solicitării licenței audiovizuale, fiind transformate în simple lozinci. Servilismul politic nu are ce căuta într-o liberă a unui stat democratic", se mai arată în comunicatul, remis presei, de către Valentin Jucan.
În replică, Monica Gubernat, membru CNA, îl acuză pe Jucan că este ipocrit și îl "somează" să înceteze cu "vânarea radiodifuzorilor pe criterii politice".
"Faptul că nu ați avut o poziție publică, față de declarația fără precedent a unui moderator 'care ridică mingii la fileu' vine în sprijinul afirmațiilor mele. Domnule Jucan Valentin Alexandru, vă provoc să tratăm, cu corectitudine, legislația audiovizuală și radiodifuzorii", îi mai transmite acesta colegului său, conform unui comunicat citat de Pagina de Media.