MENIU

Club de familie în ministerul păstorit de Rafila - Caracatița din Sănătate: 10 cazuri de nepotism la Dolj

Club de familie în ministerul păstrorit de Rafila

Situație incredibilă descoperită în Dolj. Zece cazuri de nepotism au fost semnalate la Direcția de Sănătate Publică. În instituție ar fi angajați soț și soție, director și soră, mamă și fiu, dar și nepoți. Reprezentanții DSP Dolj nu au putut fi contactați până în acest moment pentru a oferi un punct de vedere. 

Doi avertizori de integritate au fost cei care au semnalat situația de la Direcția de Sănătate Publică din Dolj. Directorul instituției, care lucrează împreună cu sora sa, ar fi explicat scurt situația: ”Probabil s-au angajat prin concurs”, ar fi declarat acesta. Potrivit unei anchete jurnalistice, și șefa de la resurse umane, care organizează concursurile de angajare, are un fiu la departamentul juridic. În plus, unul dintre angajați, care lucrează și el împreună cu soția în aceeași instituție, face afaceri cu spitale în timp ce firma sa oferă consultanță pentru spitale.

Practica angajărilor de rude la DSP Dolj ar fi început însă de pe vremea fostei directoare a instituția Ludmila Prunariu, numită în funcție în Guvernul Ponta. Aceasta s-a retras în primăvara anului 2020, la scurt timp după declanșarea pandemiei. De atunci, la conducerea Ministerului Sănătății s-au perindat oameni din aproape toate partidele parlamentare, la DSP Dolj s-au schimbat trei directori, iar în fiecare mandat, instituția a angajat rude.

Mai târziu, Valeria Andreescu a fost numită în funcția de șef DSP în Guvernul lui Ludovic Orban, în perioada acută a pandemiei. Soțul ei lucra la departamentul administrativ, iar în prezent, cei doi nu mai sunt în instituție.

De asemenea, Gabriela Lohon, angajată la caserie, îl are pe fiul ei, Andrei Lohon, angajat la departamentul administrativ, potrivit celor doi avertizori de integritate. Iar jurista Luminița Mitroi are o nepoată, Bianca Ștefănescu, angajată la un laborator.

Nicolae Marcu, directorul economic al instituției, are și el soția angajată ca asistentă la o secție exterioară. Purtătorul de cuvânt al instituției, Ștefan Popescu, a fost contactat pentru a oferi un punct de vedere insă până la această oră nu a răspuns.

Un caz recent de nepotism în structurile centrale este și cel al ministrul PSD al Agriculturii, Petre Daea, care îi are subordonați la instituții din coordonarea ministerului pe care îl conduce pe mai mulți membri ai familiei: fiica, ginerele, nora și soția. Angajată recent a fost însă nora ministrului, Antonia Luchian, o dansatoare de 32 de ani. Tânăra lucrează acum la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

 

Mai multe articole despre:
dolj familie nepotism dsp rafila