Clienții CEZ, victimele unei fraude online. Aceștia erau îndrumați să achite facturile într-un alt cont decât cel oficial
Clienții companiei de furnizare și distribuție de energie electrică și gaze CEZ au fost vitimele unei fraude online. Aceștia au fost îndrumaţi să facă plata facturilor într-un alt cont decât cel menţionat în facturi și contracte.
Echipa juridică „CEZ Vânzare” a semnalat situaţia organelor competente, fiind vorba de infracţiunile de înşelăciune şi fals şi uz de fals. Totodată, departamentele din cadrul companiei au iniţiat procedura de cercetare internă pentru evaluarea completă a situaţiei.
Potrivit companiei, toate modalităţile de plată oficiale pe care clienţii CEZ Vânzare le pot utiliza pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale sunt prezentate pe website-ul CEZ, în secţiunea modalităţi de plată sau pe verso factură (pentru facturile primite în format fizic).
„Solicităm clienţilor să rămână #CEZinformaţi şi precauţi în faţa unor eventuale fraude online de tip phishing şi să apeleze cu încredere datele de contact online pentru a verifica orice situaţie suspectă. Reamintim modalităţile prin care puteţi recunoaşte tentativele de phishing: verificaţi cu atenţie adresa de e-mail a expeditorului; nu luaţi în considerare şi nu accesaţi link-uri de la adrese de e-mail, transmise în numele CEZ Vânzare, care nu au extensia @cez.ro şi @cezinfo.ro; evitaţi deschiderea ataşamentelor dacă nu sunteţi siguri de conţinutul acestora; plasaţi cursorul peste link-urile suspecte, înainte de a da click pe ele, urmărind ca adresa URL a link-ului/link-urilor în cauză să corespundă cu descrierea acestuia; evitaţi introducerea datelor cu caracter personal sau efectuarea plăţilor în pagini nesecurizate. Plata facturilor emise de furnizorul CEZ Vânzare poate fi efectuată online doar prin intermediul platformei My CEZ, metodă securizată”, se arată într-un comunicat al companiei.
Atunci când un client primeşte un mesaj sau email suspect, cea mai sigură măsura de prevenire a unei posibile fraude online este să nu dea curs recomandărilor din astfel de mesaje, se spune în comunicat.
Pentru a anunţa orice tentativă suspectă, furnizorul de energie electrică şi gaze naturale CEZ Vânzare le recomandă clienţilor săi să folosească unul din următoarele canale de comunicare: Info Linia CEZ - 0251 929, disponibil şapte zile pe săptămână, în intervalul orar 08:00 - 20:00; chatul cu un consultant CEZ Vânzare. Chatul online, implementat de furnizorul CEZ Vânzare pe website-ul https://www.cezinfo.ro/ este disponibil luni - vineri, în intervalul orar 08:00 - 16:00; formularul online de înregistrare a sesizărilor accesând https://www.cez.ro/ro/sesizari-form; prin corespondenţă scrisă la adresa de e-mail cez_crc@cez.ro. Vă recomandăm ca în cazul sesizărilor transmise online către CEZ Vânzare privind emailurile suspecte să ataşaţi mesajul suspect, pentru a se putea vizualiza şi header-ul acestuia.