MENIU

Claudiu Năsui: Statul a inițiat măsuri de sprijin fără să aibă finanțare. Ce spune ministrul Economiei despre viitoarele relaxări

Claudiu Năsui

Ministrul Economiei a anunțat, luni seară, că măsurile de relaxare vor continua și, în paralel, cele de sprijin anunțate de guvern. Claudiu Năsui a subliniat că statul a greșit că a promis ajutoare pe care nu le poate finanța. 

Ministrul Economiei a confirmat că relaxarea va continua, dar a subliniat că este necesar ca populația să se vaccineze împotriva noului coronavirus. 
”Trendul va fi spre redeschidere, spre relaxare, aşa cum a anunţat şi premierul. Populaţia vaccinată este în creştere, vaccinarea continuă şi este un succes, ceea ce este un lucru foarte bun. Avem deja peste 4 milioane de români care au primit cel puţin o doză de vaccin, ceea ce este un lucru foarte bun. De asemenea, numărul de cazuri scade, toţi indicatorii ne arată că este în regulă această relaxare, această deschidere şi că ea va continua”, a adăugat Năsui la postul public de televiziune.

Ministrul Economiei a anunțat că, în ciuda dificultăților, sprijinul anunțat de guvern pentru companii va continua. 

”Este un sprijin care continuă, este un lucru care a fost făcut pe nişte baze pe care a trebuit să le reparăm din mers, dar facem lucrul acesta în continuare”, a spus Năsui.

În ceea ce privește Măsura 1, aceasta este finalizată, toate plăţile fiind făcute.
”Vă anunţ şi vă spun că intenţionăm să o relansăm. Microgranturi - 2.000 de euro, sume mici, dar care contează. O să o reluăm pentru că ea s-a epuizat”, a adăugat ministrul. Despre momentul relansării, acesta a precizat că va avea loc atunci când va fi identificată sursa de finanțare. 

Năsui a dat asigurărui că și Măsura 2 va continua. 
”A fost o greşeală, trebuie să recunoaştem, a statului român să iniţieze măsuri fără să aibă bani să le finanţeze (...) Nu face niciun bine nimănui să promiţi bani pe care să nu-i dai. Acesta este un lucru care, cât sunt eu ministru, nu se va întâmpla. Facem măsuri numai în măsura în care le avem bugetate”, a mai declarat ministrul, adăugând că pe această măsură este un deficit de 500 de milioane de euro,

Ministrul a explicat că măsura de sprijin pentru HoReCa ar putea începe în următoarea lună.
”Avem şi o măsură HoReCa prin care toate întreprinderile din zona HoReCa vor primi 20% din scăderea cifrei de afaceri între 2019 - 2020 (...) Sper ca în următoarea lună să începem apelul. 
Ca să nu mai existe buluceală la început sau la final, vom împărţi banii. Toată lumea aplică într-o perioadă, evaluăm cererile şi apoi 2,5 miliarde lei, că atât avem disponibil, îi vom împărţi la toţi. Toată lumea va primi, poate nu toţi banii, dar toată lumea va primi”, a mai spus ministrul Economiei, potrivit hotnews.

Citește și: ”Regulile pentru obținerea ajutoarelor de stat destinate HoReCa, în dezbatere publică. Ce buget se alocă anul acesta”