MENIU

Claudiu Năsui, pus la punct de Florin Cîțu: „Nu există niciun fel de mandat să discutăm despre un pașaport de vaccinare”

Florin Cîțu, premierul României Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Premierul Florin Cîţu îl contrazice pe ministrul Claudiu Năsui că ar exista discuții la nivelul Guvernului despre un paşaport de vaccinare COVID-19. Precizarea șefului Executivului vine după ce Claudiu Năsui a declarat că acest document ar reprezenta o prioritate în acest moment pentru Ministerul Economiei, pe care-l conduce. Totuși, premierul nu exclude total existența unui astfel de document, dar numai după ce campania de vaccinare mai avansează.

 

  
„Nu avem această discuţie în acest moment. Este prematur. În momentul în care ai doar un început al campaniei de vaccinare, nu poţi să vorbeşti despre un paşaport pentru vaccinare. Dacă vom avea toată populaţia vaccinată, atunci da, bineînțeles pot să vorbesc”, a declarat, vineri, Florin Cîţu, întrebat despre introducerea unui paşaport de vaccinare COVID-19 pentu a putea călători în Uniunea Europeană, și nu numai.

Declarația premierului vine după ce ministrul Economiei, Claudiu Năsui, declarase, după dezbaterile pe bugetul 2021, că se lucrează la acorduri pe această temă cu Grecia și Israel.

„Ce ne dorim să facem noi ca minister care reprezintă industria turistică este să deschidem cât mai mult această industrie pentru toate țările și să avem inclusiv acorduri bilaterale cu anumite țări ca să putem să deschidem pe zona asta. Mă refer la Grecia, la Israel, țări care și-au arătat intenția asta. Încercăm să accelerăm cât mai mult procesul”, a declarat, vineri, Claudiu Năsui, la Parlament.

 Premierul, însă, spune că „nu există niciun astfel de mandate la nivel de Guvern”.

„Nu există niciun fel de mandat să discutăm bilateral cu Grecia despre un pașaport de vaccinare. Guvernul nu a dat un astfel de mandat niciunui ministru. Opinia în acest moment este că nu putem să discutăm despre aşa ceva, când avem doar o mică parte din populaţie, chiar dacă noi suntem printre ţările avansate din Uniunea Europeană care au o campanie de vaccinare de succes”, a adăugat prim-ministrul.

Florin Cîțu nu exclude însă existența unui astfel de pașaport de vaccinare: „Să avansăm cu campania de vaccinare și discutăm după aceea”.