Claudia Motea: "Cultura și arta sunt armele puternice cu care trebuie să atacăm viața"
Actrița româno-canadiană Claudia Motea s-a aflat în aceste zile la Chișinău unde s-a desfășurat prima ediție a "Zilelor filmului românesc". Redactorii Ziarului Național din Republica Moldova au realizat un amplu interviu cu artista, în incinta cinematografului Odeon din Chișinău, gazda festivalului de film românesc.
Claudia, cum a fost deschiderea primei ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău?
Pentru mine, în primul rând, a fost o reîntâlnire de suflet, plină de emoție, cu oameni frumoși, Valeriu Matei, director ICR Chișinău, Nichita Danilov, Director adjunct ICR, Petru Hadârcă, directot Teatrul Național Mihai Eminescu, Ion Ungureanu- Ex-ministru al Culturii, Lilia Rusu, manager Cinema Odeon, Bogdan Stanoevici, ministru secretar de stat, Vitalia Grigoriu, actriță la Teatrul Luceafărul, Zinaida Timofti, reprezentant UARF Chișinău, Vitalie Șelaru, Svetlana Zdobău, Octavian Grigoriu, Mihai Miron... Apoi avalanșa de oameni spectatori care au venit la festivitatea de deschidere a dat acel sentiment de optimism și entuziasm că festivalul va avea succes.
Ce credeți despre programul și selecția filmelor din cadrul festivalului?
Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România a venit în întâmpinarea acestui festival cu cinci filme de referință din cinematografia clasică românească- Duios Anastasia trecea, Casa din Vis, Adela, Tănase Scatiu și Balanța. Filmele noi, Rocker, Aferim, Cel ales, sunt doar câteva din filme de succes din valul generației prezente, care dau vigoare și mențin acel aer la zi al festivalului. Cred că acestă combinație este de bun augur pentru festival. Trăim în acest prezent, dar e bine să nu uităm de obârșia noastră!
Ați mai participat și la alte evenimente prin care ați adus filmul românesc la Chișinău. Prin ce se distinge acest eveniment?
În primul rând, la acest eveniment eu pot respira ușurată, pentru că am venit doar în calitate de invitat special din partea Institutului Cultural Român din Chișinău.
Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film participă în calitate de partener, ci nu de organizator direct, această misiune rămând pe umerii Institutului Cultural Român din Chișinău, Uniunii Cineaștilor Independenți din Chișinău Alternative și Asociației Rova Film.
Selectarea filmelor l-a avut ca pion central pe criticul de film Valerian Sava, care alături de Dumitru Grosei și Mariana Crișan, în această perioadă, susțin zilnic seminarii foarte interesante legate de Istoria Filmului Românesc la Biblioteca B. P. Hașdeu din Chișinău.
Maestrul Ioan Cărmăzan, președintele UARF , a susținut un Master Class la Academia de Muzică, Regie și Arte Plastice, iar filmul Casa din vis, o ecranizare după romanul lui Fănuș Neagu, care-i poartă semnătura regizorală, a fost proiectat în cea de-a doua zi a acestui eveniment.
Care sunt producțiile cinematografice din cadrul evenimentului pe care nici un cinefil nu ar trebui să le scape?
Mă bucur nespus și sunt onorată să fac act de prezență la acest eveniment alături de Maestrul Ioan Cărmăzan, președintele Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România. Am urmărit cu mult interes proiecția filmului său Casa din Vis și cred că a fost un film ce a mișcat întregul public. În acest moment, mai sunt sunt două zile de vizionare și m-aș bucura să aud că oamenii se vor duce să vadă filmele Aferim, Câinele japonez , După dealuri și clasicul Tănase Scatiu.
Eu mi-am prelungit șederea în Chișinău cu încă o zi , anume de a vedea filmul Rocker al lui Marian Crișan. Da, un film senzațional, care mi-a încărcat bateriile înainte de turneul meu în America.
Reveniți tot mai des la Chișinău. Prin ce vă captează acest oraș?
Iubesc Chișinăul! Iubesc căldura sufletească a oamenilor de aici! Îmi iubesc prietenii pe viață pe care îi am aici! Ofer iubire și primesc iubire de aici! Venind aici, sunt într-un proces de o mai bună înțelegere a vieții, a relaței de prietenie...de a da expresie artistică pur-românească și mai mult omului-artist Claudia Motea
Sunt frecvente evenimentele, care aduc cultura de peste Prut în R. Moldova. Credeți că putem face reunirea prin cultură?
Cultura și arta sunt armele puternice cu care trebuie să atacăm viața...viața noastră care trebuie prelungită cu înalte speranțe.
Cum vedeți următoarele ediții ale acestui festival de anvergură? Cum ar trebui să evolueze?
Sunt o ființă optimistă care privesc în viitor cu entuziasm și încredere...Vor fii multe ediții...Doresc o viață lungă Zilelor Filmului Românesc!