Clădirea unde au fost împușcați soții Ceaușescu va fi reabilitată. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor
Clădirea fostei unități militare de la Gara Târgoviște a fost martora unuia dintre cele mai importante momente din istoria României moderne. Aici, în decembrie 1989, soții Ceaușescu au fost judecați și condamnați la moarte. Acum, clădirea va beneficia de lucrări de reabilitare, au anunțat autoritățile locale.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a anunțat că se vor întreprinde demersuri de reabilitare pentru a transforma clădirea într-un spațiu expozițional. Astfel, turiștii și vizitatorii vor putea să pătrundă în interiorul fostei unități militare și să descopere istoria locației, dar și a României, prin intermediul expozițiilor.
În prezent clădirea este în administrarea Consiliului Judeţean Dâmboviţa şi acolo este amenajat Muzeul Comunismului. În trecut în clădire a funcţionat şi o Şcoală de cavalerie.
"Astăzi, am semnat contractul de execuţie a lucrărilor pentru proiectul "Conservarea, restaurarea, valorificarea clădirii Fosta Şcoală de Cavalerie în vederea consolidării identităţii culturale a judeţului Dâmboviţa. Având în vedere trecutul său remarcabil, lucrările vor păstra unicitatea şi semnificaţia istorică a clădirii unde a funcţionat, printre altele, Unitatea Militară de la Gara Târgovişte şi unde a avut loc procesul soţilor Ceauşescu", precizează, într-o postare pe Facebook, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Conform oficialului local, se vor executa lucrări de finisare la nivelul pereţilor, planşeelor şi tavanelor; se vor hidroizola pardoseala şi pereţii subsolului şi se vor termoizola pereţii exteriori dinspre curte, la interior; se vor conserva modelele istorice din pardoseala de mozaic aflată în holul central; la nivelul şarpantei, se va înlocui toată structura veche cu una nouă cu învelitoare din ţiglă ceramică de tip solzi; se vor reface finisajele interioare şi exterioare; se vor reface instalaţiile electrice şi termice.
La etaj, se vor amenaja spaţii de expoziţie, în corpul central, iar în extremităţi se vor amenaja birouri administrative, muzeale şi birouri aferente activităţii de cercetare.
Momentul în care un milion de dolari „zboară” din elicopter. Oamenii s-au îmbulzit să prindă o parte din pradă
"Pentru a asigura accesul tuturor persoanelor, se va monta un lift panoramic ce va avea acces de la nivelul curţii până la fiecare nivel destinat publicului. În zona de sud a imobilului se vor amenaja o parcare publică cu intrare din Bulevardul Regele Ferdinand şi o alveolă pentru parcarea a două autobuze. Totodată, în incinta curţii se va amplasa o fântână arteziană şi vom reamenaja spaţiile verzi din curtea fostei Şcoli de Cavalerie. La finalizarea lucrărilor, fosta Şcoală de Cavalerie va putea găzdui evenimente culturale naţionale şi internaţionale, dar şi cafenele artistice şi literare locale", mai anunţă preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Valoarea totală a proiectului este de 22 de milioane de lei. Din această sumă, aproximativ 8 milioane de lei sunt fonduri norvegiene nerambursabile, diferenţa urmând să fie asigurată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa.