MENIU

Ciucă: Salut decizia de eliminare a invenției numită "limbă moldovenească". Ce spune fostul premier despre negocierile cu premierul ucrainean

Decizia Guvernului de la Kiev privind înlocuirea limbii moldovenești cu limba română, anunțată miercuri și salutată de președintele Klaus Iohannis, vine în urma unor eforturi începute în urmă cu un an, în timpul mandatului de premier al lui Nicolae Ciucă.

„Salut decizia autorităților ucrainene de a elimina din nomenclatorul oficial invenția numită "limba moldovenească". Aceste demersuri începute în urmă cu un an, la nivel de șefi de stat, le-am continuat ca prim-ministru împreună cu omologul meu Denîs Șmîhal și mă bucur că astăzi avem un rezultat concret. După un dialog diplomatic aprofundat în 2022 și continuat în 2023, rezolvarea a venit în urmă cu o săptămână, după ce președintele Klaus Iohannis și omologul său ucrainean, Volodîmîr Zelensky, au semnat, la București, o declarație comună prin care au mandatat guvernele celor două țări să ajungă la o soluție, cu respectarea tuturor aspectelor legale", a transmis Nicolae Ciucă. Acesta a participat joi la forumul "Rebuilding Ukraine".

În opinia liderului PNL, urmează rezolvarea în cel mai scurt timp și a celorlalte probleme ale minorității românești din Ucraina pentru care Guvernul României deja a solicitat părții ucrainene sprijin. 

Anunțul Kievului a venit la o săptămână după Declarația comună semnată la București de președinții Iohannis și Zelenski, potrivit căreia, guvernele celor două țări au fost însărcinate să rezolve, fără întârziere, problema distincției artificiale dintre limba română și așa-zisă limbă „moldovenească".

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au discutat, pe larg, despre protecția drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, având în vedere că în România trăiește o comunitate ucraineană, iar în Ucraina trăiește o comunitate românească. Președintele României a declarat în urma acestor discuții că ambele țări își doresc ca cele două minorități să aibă drepturi similare, inclusiv dreptul la educație primită în limba maternă.

Mai multe articole despre:
limba moldoveneasca nicolae ciuca