MENIU

Cîţu NEAGĂ existenţa unei campanii electorale în interiorul partidului. Când va avea loc congresul PNL și cum sunt împărțite taberele

Vizită Florin Cîțu Suceava

Premierul Florin Cîţu neagă existenţa unei campanii electorale în interiorul Partidului Naţional Liberal (PNL) pentru funcţia de preşedinte al formaţiunii. ;eful Executivului a afirmat, la finalul unei vizite susținute, astăzi, la un centru de vaccinare drive-through din Suceava, că nu se află în competiţie cu actualul preşedinte al partidului, Ludovic Orban.

"Nu există o campanie electorală internă. Sunt aici ca prim-ministru. Sunt aici pentru a susţine campania de vaccinare. (...) În acest moment, nu există o campanie electorală internă în Partidul Naţional Liberal", a afirmat Cîţu.


Ludovic Orban a anunțat public că își dorește un nou mandat pentru șefia PNL, iar de la începutul anului până în prezent 18 organizații PNL și-au declarat susținerea pentru acesta.
 
Deși congresul este programat abia la începutul toamnei, susținerea declarată de liderii de organizații este o strategie de intimidare a unui posibil contracandidat. Surse din interiorul partidului, citate de HotNews.ro, susțin că  Orban le-ar fi cerut organizațiilor să iasă public să-l susțină pentru a descuraja intenția lui Florin Cîțu de a atenta la fotoliul de președinte al liberalilor.
 
Potrivit sursei citate, cele 18 organizații care și-au exprimat public, deci oficial, susținerea pentru Ludovic Orban sunt: București, Iași, Hunedoara, Caraș- Severin, Maramureș, Vrancea, Argeș, Călărași, sector 1, Sector 2, sector 4 București, Mureș, Teleorman, Bistrița, Ilfov, Prahova, Tulcea și Dolj.
 
Dincolo de declarațiile oficiale există și organizații unde Orban și-a susținut oameni fideli sau a numit președinți interimari și care, bineînțeles, și-ar dori să obțină mandate pline. Și pe votul acestora ar putea conta actualul lider al PNL. Vorbim aici de sectoarele 5 și 6 din Capitală, dar și pe organizațiile PNL din Dâmbovița, Slobozia, Ialomița, Brăila, Satu Mare, Neamț, Vâlcea, Timiș. În total, alte 11 organizații ar putea să îi acorde sprijin lui Orban.
 
De partea cealaltă, premierul Florin Cîțu pare să fi testat și el terenul pentru o posibilă candidatură la șefia PNL prin deplasări în teritoriu pentru a lua pulsul organizațiilor și, de ce nu, și susținerea acestora, mai spune sursa citată.
 
Întrebat în repetate rânduri dacă dorește să candideze pentru funcția de președinte al partidului, Cîțu a spus că este prea devreme pentru o discuţie în acest sens, fără a nega însă această posibilitate.
 
Până în prezent, organizațiile care nu și-au exprimat public susținerea față de Ludovic Orban sunt: Cluj, Bihor, Sibiu, Sălaj, Arad, Alba, Suceava, Giurgiu, Gorj, Timiș și Constanța - în total 11 organizații.
 
Printre liderii nemulțumiți de actualul președinte și care ar putea să-și arate susținerea pe viitor pentru Florin Cîțu are putea fi Emil Boc, Ilie Bolojan, Raluca Turcan, Gheorghe Flutur, Alina Gorghiu, Florin Roman, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, scriu jurnaliștii de la HotNews.ro.
 
Fără doar și poate, un rol important în bătălia internă din PNL îl va avea și președintele Klaus Iohannis, opțiunea președintelui urmând să încline considerabil balanța pentru candidatul la fotoliul PNL.