MENIU

CIRC în Parlament pe legea majorărilor cu mărunțiș: Noua lege a pensiilor, controverse uriașe - Pensionarii, umiliți - De unde vin banii

CIRC în Parlament pe legea majorărilor cu mărunțiș: Noua lege a pensiilor, controverse uriașe / Foto: INQUAM/Octav Ganea

Noua lege a pensiilor a trecut de Parlament, după o săptămână de circ continuu. Aceasta vine cu o nouă formulă de calcul, bonusuri pentru cei care stau cât mai mult în sistem, dar și pentru femeile care nasc. Rămân însă controverse uriașe, iar cea mai mare problemă pentru coaliție este sursa de finanțare. Nu se știe exact de unde vor fi luați bani pentru majorările din ianuarie. 

 

„În 2024 impactul suplimentar prin noua lege a pensiilor este 0,6%. Acest impact este un impact sustenabil.

Acum am votat o lege bună pentru români, le dă românilor ceea ce merită. Pensiile românilor vor crește după recalculare în funcție de stagiul de contributivitate, de punctele de stabilitate și de punctele asimilate pe care fiecare le are.

Nu vor fi tăieri, nu vor fi taxe suplimentare.

Este evident că trebuie făcute reforme pentru o mai bună colectare și pentru scăderea evaziunii fiscale”, a declarat, luni, ministrul Muncii - Simona Bucura-Oprescu, după votul dat pe noua lege a pensiilor în Parlament. 

Legea pensiilor a primit votul final în Parlament. A fost adoptată cu 199 de voturi „pentru”, 39 de voturi „împotrivă” și 17 abțineri, alături de un deputat care nu a votat.

VEZI cum au votat deputații PSD, PNL, UDMR; USR, AUR și de la Minoritățile naționale - AICI

Proiectul de lege al Guvernului privind sistemul public de pensii a primit votul final, luni, 20 noiembrie, în Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Noua Lege a pensiilor, ADOPTATĂ în Parlament: Câți bani vor primi peste 4,7 milioane de pensionari - Decizie crucială pentru toți românii

După cinci ore de circ în comisia de muncă, noua lege a pensiilor a ajuns la votul final din Camera Deputaților. Acolo, scandalul a continuat. În loc să dezbată noile modificări cruciale pentru cei aproximativ cinci milioane de pensionari, politicienii au fost preocupați să se atace între ei.

„Cum putem vorbi de eliminarea inechităților când începem cu adâncirea lor, când începem cu o indexare pe care o numiți în mod populist mărire a pensiilor, acolo aceste inechități sunt și mai mari. Nu ați putut niciodată să ne spuneți care este sursa bugetară”, a declarat deputatul AUR Antonio Andrușceac.

„E minciună această nouă lege. E o minciună cap-coadă. Așa v-ați obișnuit să faceți, să mințiți pensionarii pe care îi vedeți masă de manevră în scop electoral. 

Nu ați avut bani în martie 2023 când trebuia să intre în vigoare, așa că ați amânat intrarea in vigoare pentru 1 septembrie 2024, dacă nu cumva și aceasta este o minciună. O minciună că aveți bani, pentru că Ministerul Finanțelor Publice spune că impactul bugetar este nesustenabil, fiind necesare măsuri suplimentare de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației. Minciună că noua lege elimină inechitățile”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

„O serie de oameni care au fost în grupe nu mai sunt. Nevăzătorii se întreabă, mă caută pe mine. vă caută disperați, ceea ce vă arată ceva. 

Această lege, pe lângă componenta de creștere cu inflația, care e o măsură de bun simț, face niște corecturi pe care tot PSD le-a creat neadaptând formula de calcul la ceea ce în trepte a fost  creșterea stagiului de cotizare și a vârstei. Tot PSD le-a creat, tot PSD trebuie să le facă acum fără să pară că dă ceva pensionarilor”, a spus și fosta ministră a Muncii Violeta Alexandru, deputată Forța Dreptei, fostă PNL.

„Credința dvs că nu se va aplica îmi explică acum de ce ați amânat în 2020 aplicarea legii și se va aplica pentru că nu veți mai fi dvs ministru, sărut mâna, doamnă (violeta Alexandru, n.r.). Vă legați cu lanțuri de legile pensiilor speciale. Noi nu am avut ce să eliminăm, că le-a eliminat colegul dvs Stelian Ion”, a declarat și fostul ministru al Muncii Marius Budăi, deputat PSD.

„Stimați colegi din alianța USR-AUR, dvs ați ales să faceți ce știți mai bine. Faceți zgomot într-un context în care avem o lege care elimină inechitățile”, a declarat deputatul liberal Tudor Polak.

Noua lege a pensiilor vine cu două majorări în 2024. Va fi o nouă formulă de calcul, iar cei care stau cât mai mult în sistem vor primi puncte bonus. Sunt însă în continuare controverse uriașe. Nu există încă sursă de finanțare pentru majorările de anul viitor.

„Este o tema falsă. Statul român trebuie să asigure această resursă. Sunt ferm convins că vom găsi toata suma când vom veni cu legea bugetului”, a declarat premierul Marcel CIolacu, după votul final dat pe noua lege a pensiilor în Camera Deputaților.

Întrebat de jurnaliști dacă vor fi creșteri de taxe, de contribuții, asigurări sociale în 2024, după majorările de pensii prevăzute de noua lege votată, premierul a infirmat acest lucru.

„Nu. Părerea mea este că... Este articolul care a fost și-n legea veche, este articolul pe care-l au toate statele membre ale UE. Este o pârghie a Comisiei către fiecare stat. Poate să vină..., e posibil ca după mine să vină un premier iresponsabil, cum a mai avut România, și atunci oamenii si au luat o asigurare. Și este o asigurare pe care ne-o luăm i noi, românii, față de iresponsabilii care au dus deficitul României la 9,2%”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Eu îmi doresc ca anul viitor, în funcție și de măsurile fiscale luate și vedem și combaterea evaziunii, încercăm anul viitor să scădem impozitarea muncii pentru cei cu salariul minim pe economie”, a adăugat premierul.