MENIU

CIOROIANU: Corneliu Zelea Codreanu, cel mai carismatic personaj din istoria României moderne

Adrian Cioroianu

Invitat la Realitatea Plus, istoricul Adrian Cioroianu, i-a făcut un scurt portret lui Corneliu Zelea Codreanu. Totodata, Cioroianu nu a catalogat partidul AUR drept unul legionar, si nici USR drept unul neomarxist.

‘’Corneliu Zelea Codreanu este cel mai carismatic personaj din istoria romană contemporană si cel mai găunos politician din istoria noastră. Era născut la 1899, a murit la 39 de ani, relativ tânăr. 

Câteodată mai dau si cauțiunea de entuziasm tinerilor care au fost de partea comuniștilor dar si a legionarilor, cu o mențiune: sa nu fi omorât oameni. 

Neagu Djuvara, când vorbea despre legionari, spunea ca erau băieți simpatici, dar nu a înțeles cum au inceput sa omoare oamenii. 

Astăzi sunt 3 variante despre cine era Zelea Codreanu. În prima varianta se spune despre el ca era un roman pur din familia Zalea din Moldova. 

În a doua varianta se poate ca Zela Codreanu sa fi fost un ucrainean sau polonez, iar părinții lui, când acesta era copil, au trecut la ortodoxism.

O a treia varianta, spune ca acesta ar fi putut fi evreu, mama lui era BAUER din Bavaria. 

Dupa ce Zelea l-a omorat pe prefectul de poliție Manciu, lui Codreanu i s-a oferit un proces democratic, în care a fost achitat! Procesul a fost o rampa de lansare pentru individ pe scena politica si nu numai. 

Un proces si o reclama negativa, l-a adus pe Zelea Codreanu la putere. 

Asa se intampla si astazi! Ceea ce facem noi cu AUR si USR! Cu cât ii criticam mai mult, cu atât le facem publicitate mai mare. 

Oricum, AUR nu este un partid legionar si nici USR nu e neomarxist. 

AUR este în așezare, e un fel de pământ nearat. Sunt oameni acolo care știu ce vorbesc. La fel si la USR. 

Sunt oameni cu care ai ce discuta si oameni pe care nici nu ii poți baga în seama. 

Si la PNL si la PSD, pana una alta, sunt altfel de oameni '' a declarat Cioroianu.

Mai multe articole despre:
politicieni istoria contemporana istorie