MENIU

"Ciocnire" între forțele NATO și cele rusești! Avioanele NATO au decolat de patru ori în 20 de zile pentru a intercepta avioane de război ale Moscovei - presă

Exercițiu demonstrativ de poliție aeriană /Foto: Facebook MApN

În ultimele 20 de zile, avioanele NATO aflate la o bază aeriană din țara noastră au decolat de patru ori pentru a intercepta avioane de luptă rusești care se îndreptau spre teritoriul Alianței, de-a lungul coastei Mării Negre, după ce au decolat din Crimeea, informează Eurasian Times. 

Potrivit Airforce Magazine, avioanele rusești au fost întoarse din drum fără probleme, de fiecare dată. Cu toate astea, zborurile reprezintă o provocare serioasă pentru coaliția militară.

Comandanții poliției aeriene a NATO și Centrul de operațiuni aeriene combinate de la Torrejon, Spania, nu erau pe deplin siguri de scopul zborurilor rusești. Cu toate acestea, s-a evidențiat relevanța misiunii în protejarea spațiului aerian față de ceea ce oficialii apărării descriu ca fiind prima linie a NATO în lupta Rusiei cu Ucraina.

„Zboară mai multe avioane rusești în jurul Mării Negre”, a declarat generalul spaniol Fernando De La Cruz Caravaca, comandantul Centrului de Operații Aeriene Combinate al NATO (CAOC), pentru Air Force Magazine.

„Reacționăm oricând un avion rusesc zboară în Marea Neagră”, a adăugat el. „Trebuie să fim siguri că suntem acolo, pregătiți, în fața lor, pentru orice eventualitate.”

Totul se întâmplă în timp ce membrii NATO desfășoară mai multe resurse pentru a-și consolida apărarea antiaeriană în țările de pe Flancul Estic.

Recent, Marea Britanie a anunțat că încă două avioane Typhoon ale RAF s-au alăturat celor patru deja staționate în România. Cele două avioane de luptă au sosit în țara noastră pentru a prelua misiunea de poliție aeriană a NATO în regiunea Mării Negre, cunoscută în Marea Britanie sub numele de "Operațiunea Biloxi".

Detașamentul britanic a prelua zilele acestea de la militarii italieni responsabilitatea misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, pentru următoarele patru luni, fiind prezenți pentru a patra oară la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, după rotațiile executate în 2017, 2018 și 2021, de unde vor asigura vigilența aeriană alături de militarii români, anunță MApN, într-o postare pe Feacebook

Potrivit sursei citate, detașamentul Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii a sosit în România pe 8 aprilie pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.
 
Ceremonia de certificare a avut loc în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, a omologului său din Marea Britanie, Ben Wallace, a secretarului de stat în Ministerul italian al apărării, Giorgio Mulé, precum și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, și a șefilor Forțelor Aeriene din Italia, Marea Britanie și România, mai arată sursa citată.