MENIU

Cine sunt românii care se află pe lista „Most Wanted“ a Europol

Fugari români la Europol

Omul de afaceri israelian Avraham Morgenstern, aflat pe lista "Most Wanted" a Europol, a fost capturat zilele trecute în Argentina, pe aeroportul din Buenos Aires. Au mai rămas doi români pe lista celor mai căutați fugari din Europa.

Omul de afaceri Avraham Morgenstern, apropiat de fostul baron local de Constanţa, Radu Mazăre, a fost prins de poliţiştii români în Argentina, transmite Realitatea TV.

Afaceristul, condamnat la 8 ani de închisoare, era dat prin urmărire internaţională, se ascundea sub nume fals în Buenos Aires, unde trăia în condiţii de lux.

„Aceasta este a 42-a arestare a unui fugar care a apărut pe platforma de căutare UE" - se arată în comunicatul Europol. În acest caz, poliţiştii au colaborat cu anchetatori din peste 26 de state, în special cu cei din Spania şi Germania. În prezent, se derulează procedura legală în astfel de situaţii.

În continuare, pe lista „Most Wanted" a Europol se mai află doi români: Gregorian Bivolaru, liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut, dar şi Gheorghe Clapon, născut la data de 10 septembrie 1967, domiciliat în Iaşi.

Liderul MISA este căutat pentru că ar fi săvârşit mai multe infracţiuni de trafic de persoane şi abuz sexual. Conform site-ului, aceste infracţiuni ar fi fost înfăptuite în Franţa sau Finlanda, începând din 2006 până în 2013.

Potrivit datelor oficiale, Gheorghe Clapon s-ar sustrage de la executarea pedepsei de nouă ani şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, uz de fals şi spălare de bani, scrie Ziua de Constanta. Conform anchetatorilor, în calitate de reprezentant al firmei SC F. -ES. cu sediul în Nikolaev, Ucraina, dar şi cu sprijinul unor cetăţeni ucraineni neidentificaţi, a indus şi menţinut în eroare, la diferite intervale de timp, dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale (înşelăciune), pe persoanele vătămate, cu prilejul încheierii şi executării contractelor de intermediere vânzare/cumpărare.