Cine sunt principalii câștigători ai sancțiunilor Rusiei împotriva Occidentului
Turcia și statele latinoamericane par să fie principalii câștigători de pe urma embargoului instituit de Rusia asupra importului majorității produselor agroalimentare din țările ce au sancționat-o pentru acțiunile ei destabilizatoare din Ucraina, se arată într-o analiză publicată vineri de agenția Reuters, potrivit AGERPRES.
După căderea comunismului, magazinele rusești de stat aproape goale au fost înlocuite cu hipermarketuri în care se găsesc produse de toate felurile din lumea întreagă. Rusia este primul importator de fructe și legume al Uniunii Europene, iar pentru Statele Unite este a doua piață de desfacere pentru carnea de pasăre. De asemenea, rușii sunt mari consumatori de pește și produse lactate din import.
Interdicția instituită joi de Moscova vizează carnea de vită, de porc și de pui, peștele, brânza, laptele, legumele și fructele provenite din SUA, Uniunea Europeană, Australia, Canada și Norvegia. În consecință, decizia guvernului rus oferă noi oportunități de export celorlalte țări care îi pot furniza astfel de produse.
Conform purtătoarei de cuvânt a Serviciului rus de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Iulia Trofinova, vineri s-au desfășurat discuții cu responsabili din Turcia, țară care este în prezent al cincilea exportator de produse agroalimentare în Rusia și s-a arătat pregătită să-și suplimenteze livrările de fructe, produse vegetale și carne de pasăre. Turcia nu și-a manifestat până în prezent intenția de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, deși este stat membru al NATO și vrea să intre în Uniunea Europeană, negocierile de aderare la blocul comunitar fiind însă anevoioase, astfel că perspectiva aderării este foarte îndepărtată.
De asemenea, Peru și Brazilia ar putea exporta în Rusia cantități importante de carne, în timp ce volume sporite de lapte și produse lactate pot fi importate din Chile și Brazilia, pește din Peru și Chile și crustacee din Ecuador. În afara Americii Latine, și Noua Zeelandă ar putea fi un furnizor important de produse lactate. Un oficial brazilian a confirmat de altfel că țara sa poate vinde Rusiei cantități suplimentare de carne de porc, vită și pui, societățile pregătindu-se în prezent pentru sporirea producției.