MENIU

Cine se bate pentru șefia Senatului. Trei partide au propriul candidat, niciunul comun

Trei partide vor conducerea Senatului. După demisia lui Teodor Meleșcanu, un al treilea partid și-a anunțat propunerea pentru a doua funcție în stat. Bătălia se dă între PSD; PNL și USR. Până la numirea unui nou președinte, Titus Corlățean va asigura conducerea Senatului. 

 

Cei trei candidați sunt senatorii social-democrat Titus Corlățean, liberala Alina Gorghiu și Vlad Alexandrescu, de la USR.

Ultima candidatură la conducerea Senatului a fost anunțată de USR la câteva minute după demisia lui  Meleșcanu, chiar în prima zi a primei sesiuni ordinare a Parlamentulu idin acest an. PNL și PSD și-au anunțat candidatul încă de săptămâna trecută.

Senatorul PSD Titus Corlățean a preluat ședința după demisia lui Teodor Meleșcanu.

PSD susţine că funcţia lui Meleşcanu îi revine din nou, după decizia CCR.

Preşedintele interimar Marcel Ciolacu, a anunţat luni că social-democraţii îl vor susţine pe Titus Corlăţean, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru a prelua funcţia de preşedinte interimar al Senatului până când va fi publicată motivarea Curţii Constituţionale cu privire la Teodor Meleşcanu.

De asemenea, preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban a anunţat că liberalii o vor susţine pe Alina Gorghiu, în prezent vicepreşedinte al Senatului, pentru conducerea forului legislativ.

PNL a anunțat încă de acum o săptămână că o va propune pe Alina Gorghiu la șefia Senatului.

Premierul Ludovic Orban a anunţat miercuri că PNL o va propune pe Alina Gorghiu pentru şefia Senatului.

„Cu siguranţă, candidatul PNL pentru preşedinţia Senatului, care a fost şi votat în Biroul Politic Naţional, este Alina Gorghiu”, a spus liderul liberal Ludovic Orban într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Victoria pe 22 ianuarie.

Și USR vrea șefia Senatului. Propunerea USR este senatorul Vlad Alexandrescu și a fost anunțată după demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de președinte al Senatului.

Anunțul a fost făcut luni de liderul senatorilor USR, Radu Mihail, care a precizat că "se va deschide o perioadă de negocieri".

"Am avut discuţii în cadrul grupului parlamentar de la Senat şi am decis că vom susţine un candidat - este vorba de senatorul Vlad Alexandrescu - care va fi candidatul nostru la preşedinţia Senatului", a declarat Radu Mihail la Parlament, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce USR nu are un candidat comun cu PNL, senatorul a spus: "Deocamdată este vorba de a arăta că avem oameni capabili să ocupe a doua poziţie în stat şi aşteptăm să vedem cum vor juca colegii de la PNL pe acest subiect".

"Avem datoria să arătăm românilor că avem oameni mult mai capabili decât ce au văzut până acum să fie preşedinţii Senatului. Ăsta e obiectivul principal. Se deschide o perioadă de negocieri, asta e", a adăugat Radu Mihail.

Alegerea președintelui Senatului

Potrivit regulamentului, preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.